Kafası kesilen Aziz Valentin nasıl Sevgililer Günü çılgınlığına dönüştü? St Valentine's Day nasıl ortaya çıktı, Sevgililer Günü bir katolik geleneği mi?

Dünya genelinde milyarlarca dolarlık harcamaların yapıldığı bir güne dönüşen orijinal adıyla Aziz Valentin Günü (St Valentine's Day) yani Sevgililer Günü bir Katolik geleneği mi? 14 Şubat sadece bir romantizm günü değil; aynı zamanda Hristiyan bir azizin de anısı. İşte Sevgililer Günü nasıl ortaya çıktı Aziz Valentin kimdir sorularının yanıtı.

Google Haberlere Abone ol
Kafası kesilen Aziz Valentin nasıl Sevgililer Günü çılgınlığına dönüştü? St Valentine's Day nasıl ortaya çıktı, Sevgililer Günü bir katolik geleneği mi?

Sevgililer Günü, aslında tüm dünyada orijinal adıyla bilinen Aziz Valentin Günü (St Valentine’s Day) bugün küresel olarak kutlanıyor. Adeta çılgınlığa dönüşen ve dünya üzerinde milyarlarca dolarlık bir sektör olan Sevgililer Günü'nün nasıl ortaya çıktığını bilenlerin sayısı ise son derece az.

Euronews, tüm dünyada kutlanan Aziz Valentin Günü (St Valentine’s Day) veya Türkçe ismiyle Sevgililer Günü hakkında çok önemli bir derleme yayımladı. 

Haberde Sevgililer Günü'nün sadece romantizm ile ilgili olmadığı aynı zamanda Hristiyan bir azizin de anısıyla ortaya çıktığı yer aldı. 

Kafası kesilen Aziz Valentin nasıl Sevgililer Günü çılgınlığına dönüştü? St Valentine's Day nasıl ortaya çıktı, Sevgililer Günü bir katolik geleneği mi?

AZİZ VALENTİN KİMDİR?

Katolik Kilisesi tarafından tanınan Aziz Valentin'in M.S. 270 yılında öldüğü tahmin ediliyor. Aziz Valentin ile ilgili resmi kaynaklarda yer alan bilgiler M.S. 496’da ölen Papa Gelasius’a ait. Papa Gelasius, onun “hayatını Tanrı’ya adamış bir şehit olarak dünyadan ayrıldığını”  belirtiyor.

400’lü yıllara ait kayıtlara göre Aziz Valentin, Roma’da Hristiyan bir çiftin evlenmesine yardımcı olduğu için İmparator 2. Claudius’un emriyle kafası kesilerek öldürülüyor. Aynı tarihlere ait bilgilere göre Aziz Valentin'in Terni Piskoposu olduğu ve yine 2. Claudius tarafından Roma yakınlarında öldürüldüğünü yazıyor.

Katolik Kilisesi 1969 yılında düzenlenen saygı ayini ile Valentin'in adını resmi olarak Azizler listesinde tutmaya devam etti. 

Kafası kesilen Aziz Valentin nasıl Sevgililer Günü çılgınlığına dönüştü? St Valentine's Day nasıl ortaya çıktı, Sevgililer Günü bir katolik geleneği mi? - Resim : 2

DOĞUM YA DA ÖLÜM TARİHİ DEĞİL

Çoğu kişi 14 Şubat tarihinin Aziz Valentin'in doğum ya da ölüm tarihi ile ilgisi olduğunu düşünse de öyle bir bağ bulunmuyor. 14. yüzyılda yaşayan İngiliz Şair Chaucer, 14 Şubat tarihi ile romantizm arasında ilişki kuran ilk isim olarak dikkat çekiyor.

18. yüzyıl İngiliz geleneklerine baktığımızda 14 Şubat ile ilgili ikinci bir tarihi referans karşımıza çıkıyor: İngilizlerin bu tarihte eski bir Roma festivali olan ve Tanrıça Juno Februata’nın onurlandırılması için düzenlenen etkiniklere benzer kutlamalar tertip ettikleri görülüyor. 

Bu tarih ayrıca Antik Roma'da baharın gelişi ve doğurganlığın simgesi olarak kutlanıyordu.

Kafası kesilen Aziz Valentin nasıl Sevgililer Günü çılgınlığına dönüştü? St Valentine's Day nasıl ortaya çıktı, Sevgililer Günü bir katolik geleneği mi? - Resim : 3

YASAĞA RAĞMEN EVLENDİRDİ

İmparatorun yasağına rağmen Hristiyan çiftlerin evlendirilmesine yardımcı olduğuna dair hakkında efsaneler anlatılan Aziz Valentin’in anısı, geleneksel olarak romantizmle en çok örtüşen 14 Şubat’ta hayat bulur ve daha çok İngiliz geleneklerinde Aziz Valentin Günü olarak ortaya çıkar.

Ancak görüldüğü üzere 14 Şubat Sevgililer Günü bir Hristiyan geleneği değil. İlk kez 19. yüzyılda İngiltere’de ticari bir hüviyete bürünmeye başlayan Aziz Valentin Günü, toplu iletişim araçlarının gelişim hızıyla paralel bir şekilde “global kültür” arasındaki yerini aldı.

Günümüzde pazarlama ve tüketim enstrümanlarının tümünü bünyesinde barındıran 14 Şubat, popüler kültür araçlarıyla kamuoyuna sunulduğu için tarihi arka planı da önemini yitirdi zamanla.

Resmi verilere göre ABD’li tüketiciler Sevgililer Günü’nde hediye ve kutlama yemeği gibi etkinlikler için kişi başı 147 Dolar harcıyor. 14 Şubat’ın ekonomik büyüklüğü dikkate alındığında bu tarihle ilgili “ihtiyaç dışı tüketimi teşvik eden Kapitalizmin oyunu” eleştirisi, Hristiyanlıkla ilgili olandan daha gerçekçi duruyor. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin