İnsan 5 bin yıl önce de acımasızdı. Döverek öldürülen Vittrup Adamın hikayesi...

Araştırmacılar, kalıntıları yüz yıldan daha uzun bir süre önce Danimarka’daki bataklıklarda bulunan Vittrup Adamı’nın hikayesini ortaya çıkarmak için gelişmiş genetik analizler kullandılar. "Vittrup Adam"ın 5 bin 200 yıl önce kafasına bir sopa ile en az 8 kez vurularak "vahşice" öldürülmüş olabileceği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
İnsan 5 bin yıl önce de acımasızdı. Döverek öldürülen Vittrup Adamın hikayesi...

1915 yılında arkeologlar Danimarka’da MÖ 3300-3100 yılları arasında ölmüş bir adamın kalıntılarını keşfettiler. İskeletin bulunduğu turba bataklıklarının bulunduğu Kopenhag’ın kuzeybatısındaki küçük Vittrup kasabasının onuruna Vittrup Adamı adını verdiler.

Diş analizleri, antik insanın Danimarka’ya İskandinavya’dan geldiğini göstermiştir. Kalıntıların yanında tahta bir sopa, seramik bir kap ve inek kemikleri bulundu. Şimdi araştırmacılar adamın yaşamı hakkında daha fazla ayrıntı öğrendiler.

GÖÇMEN OLABİLİR

Yeni bir çalışmada, bilim insanları DNA analizi yaptı ve Wittrup adamının yaşamı hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmek için diş minesini ve tartarını inceledi.

Araştırmacılar adamın 30 ila 40 yaşları arasında öldüğünü tespit etti. Ölümü şiddetliydi.

Diş analizleri, Wittrup adamının gençlik yıllarına kadar deniz memelileri ve balıkla beslendiğini gösterdi ki bu da kıyıda yaşadığını gösteriyor. Ancak 18 yaşından sonra kara ve tatlı su hayvanlarının etlerini yemeye başlamıştır.

Beslenme düzenindeki değişikliğe ikamet ettiği bölgedeki değişiklik de eşlik etmiştir. Analizler, adamın modern Norveç veya İsveç bölgesinde doğduğunu ve burada kuzeyli bir avcı-toplayıcı topluluğa ait olduğunu gösterdi. Ancak 18 ya da 19 yaşındayken Danimarka’ya gitmiştir.

Araştırmacılara göre, bu yolculuğu açıklayabilecek iki ana senaryo var.

Birincisi, Wittrup Adamı Danimarka ve İskandinavya’daki avcılar arasında yapılan bir çakmaktaşı takasına katılmış olabilir. İkincisi, yerel halk tarafından yakalanmış olabilir.

Parçalanmış kalıntılar, adamın sonunun evinden uzakta bir kurban töreni ya da adi bir cinayet sırasında geldiğini göstermektedir. Wittrup’lu adam başına sert bir cisimle en az sekiz darbe almış. Araştırmacılara göre, iskeletin yakınında bulunan bir sopa cinayet silahı olabilir.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin