Göğsünden yanak yapıldı. Ağız kanseri olan talihsiz kadının yanağından ceviz büyüklüğünde tümör alındı, ölümden döndü

1 yıl önce ağız kanserine yakalanan 61 yaşındaki kadın Türkiye'de sağlığına kavuştu. Konuşma, yeme ve içme gibi hayati fonksiyonlarını kaybetmek üzere olan hastanın ağız tabanından sol çenesine yayılan ceviz büyüklüğündeki tümör 3 saatlik operasyonla alındı. Ölümden dönen kadının göğsünden doku alınarak yanak yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Göğsünden yanak yapıldı. Ağız kanseri olan talihsiz kadının yanağından ceviz büyüklüğünde tümör alındı, ölümden döndü

Kazakistan'da yaşayan 61 yaşındaki Aıganym Yeleuova, 1 yıl önce ağız kanseri olduğunu öğrendi. Ülkesinde ameliyat olan ancak hastalığı nüks eden Yeleuova, tedavi için Türkiye'ye geldi. Konuşma, yeme ve içme gibi hayati fonksiyonlarını kaybetmek üzere olan hastanın ağız tabanından sol çenesine yayılan ceviz büyüklüğündeki tümör 3 saatlik operasyonla alındı. Yeleuova'ya göğsünden doku alınarak yeni bir yanak yapıldı. Pipetle beslenen yavaş yavaş konuşabilen hasta ölümden döndü. 

Göğsünden yanak yapıldı. Ağız kanseri olan talihsiz kadının yanağından ceviz büyüklüğünde tümör alındı, ölümden döndü

3 SAATLİK OPERASYON

Kulak Burun Boğaz ve Baş - Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan'a ulaşan hastada ağız tabanından sol çenesine yayılan agresif bir tümör tespit edildi. Metastaz da yapan tehlikeli tümör 3 saatlik operasyonla başarılı bir şekilde alındı. Yanağından ceviz büyüklüğünde tümör çıkarılan hastaya göğüs bölgesinden alınan doku nakledilerek yeni bir yanak yapıldı. Pipetle beslenen yavaş yavaş konuşabilen hastanın ölümden döndüğünü söyleyen Prof. Dr. Apuhan, "Dil ve çenenin bir kısmını almak zorunda kaldık. Tümör hastanın boynuna da yayıldığı için boyun bölgesini de temizledik.

Hastamız, konuşma, yeme ve içme gibi önemli hayati fonksiyonlarını kaybetme noktasına gelmişken, göğsünden aldığımız doku ile kendisine başarılı bir yanak nakli gerçekleştirerek yeniden sağlığına kavuşturduk. Hastayı ağızdan beslemeye başladık ve rahatlıkla yutkunabiliyor. Kısa süre sonra taburcu edeceğiz" dedi. 

SAĞLIĞINA TÜRKİYE'DE KAVUŞTU

Ağız tabanı tümörlerinin çok agresif seyrettiğine değinen Prof. Dr. Apuhan, "Çok kısa sürede yayılır ve hastanın hayatını riske sokabilir. Ağız taban tümörleri; baş, boyun bölgesi tümüyle içerisinde önemli yer tutar. Bunlar çok agresif seyrettiği için tedavi ilk planda cerrahidir. Cerrahi yaparken mutlaka geriye tümör dokusu bırakmamak gerekir. Bu bölge özellikle hem fonksiyonel hem de kozmetik açıdan önemli olduğu için cerrahisi biraz da zahmetli oluyor" dedi. 

Bu tür operasyonlarda yüz felci, dil felci gibi durumların yaşanabildiğini belirten Prof. Dr. Apuhan, “Özellikle aktarılan dokunun beslememe sorunu yani nekroz olabilirdi. Ama sekizinci gündeyiz. Hasta gayet sağlıklı ve rahatlıkla beslenebiliyor. Bu konuda Türkiye olarak çok iyi yerdeyiz. Bunu gururla söyleyebiliriz. Özellikle baş boyun bölgesi tümörlerinin etolojisinde; sigara, alkol, son zamanda artan HPV virüsü, ultraviyole açısından maruz kalma veya radyasyona maruz kalma gibi şeyler kanser zemini hazırlar. Erkeklerde ve ileri yaşlarda biraz daha sık görürüz.  Çevresel faktörlerden tutun, yaşam tarzı, ağız hijyenin bozuk olması, bunların hepsi birer sebeptir, tümöre zemin hazırlar" uyarısında bulundu.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin