Gastrit, ülser ve reflü rahatsızlığı olanlar dikkat. Uzman isimden sağlıklı beslenme önerileri. Bu yiyecek ve içecekler sinsice ilerliyor

Yeni yıl sofralarında normal zamanlara kıyasla daha fazla çeşit yemek, içecek, kuruyemiş, tatlı ve tuzlu bulunur. Yeni yıl partilerinde sofralarda bulunacak yiyeceklere karşı dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Börkü Uysal gastrit, ülser ve reflü rahatsızlıklarına karşı uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Gastrit, ülser ve reflü rahatsızlığı olanlar dikkat. Uzman isimden sağlıklı beslenme önerileri. Bu yiyecek ve içecekler sinsice ilerliyor
DHA

Yeni yıl akşamları yakınlarla vakit geçirmek için en güzel fırsatlardan biri olarak görülür. Kurulan sofralarda hemen hemen her çeşit yiyecek ve içecek yer alır.

Normal zamanlara göre yeni yıl sofralarında daha fazla çeşit yemek, içecek, tatlı, tuzlu ve kuruyemiş bulunur.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Börkü Uysal yeni yıl akşamları özellikle kronik rahatsızlıkları olanların beslenme konusunda çok dikkat etmesi, asitli gıdaların yoğun alımından uzak durulması gerektiğini duyurdu.

UZMAN İSİMDEN UYARI

Gastrit, ülser ve reflü hastalıkları olanların yeni yıl akşamında beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Uysal, "Gastrit, ülser ve reflü hastalıkları olan hastalarda, özellikle asitli gıdaların yoğun alımı ve midenin aşırı doldurulması sonucunda; hazımsızlık, mide ağrısı, karın ağrısı ve reflü şikâyetlerinde artışlar görülür. Yılbaşı sofraları gibi görkemli sofralarda kontrol kaybedildiğinde kronik mide rahatsızlığı olmasa bile yeni hastalıklar gelişebilmektedir" dedi.

DİYABET HASTALARI DİKKKAT

Diyabet hastalığında kan şekeri kontrolünün çok önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Uysal, “Yeni yıl sofralarında tüketilen hamur işleri, tatlılar ve içecekler kan şekerinde dalgalanmalara yol açar. Kan şekerinin aşırı yükselmesine bağlı olarak hastalarda basit kan şekeri yüksekliğinden, şeker komasına kadar gidebilen sorunlar ortaya çıkabilir" dedi.

AŞIRI TUZLU GIDALAR TANSİYONU YÜKSELTİR

Yeni yıl sofralarında aşırı yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçınmak gerektiğini hatırlatan Dr. Uysal, “Aşırı tuzlu gıdalar tansiyonu yükselterek ani hipertansiyon ataklara neden olabilir. Aşırı yağlı gıdalar ise, kardiyovasküler hastalığı olanlarda damar tıkanıklığı ve kalp krizine davetiye çıkarabilir" dedi.

"GUT ATAKLARI TETİKLENEBİLİR"

Gut hastalığının aşırı protein ve karbonhidrat tüketimi ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Uysal, “Yeni yıl sofraları gibi et türü aşırı proteinli gıdaların ve alkolün bol miktarda tüketildiği sofralardan sonra gut atakları tetiklenebilir" diye konuştu.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin