Endişeye gerek yok. Dönüyormuş! Dünya'nın çekirdeği dönmeyi bırakırsa felaketlere hazır olun: Dünya'nın çekirdeğinde neler olup bittiğini kimse bilmiyordu ortaya çıktı

Dünya'nın iç çekirdeği, demirden oluşur ve döner. Bazı söylentilere göre Dünya'nın çekirdeği dönmeyi bırakırsa çok ciddi felaketler meydana gelebilir. Peki, Dünya'nın çekirdeği dönmeyi bırakır mı, bırakırsa ne olur? İşte yanıtı...

Endişeye gerek yok. Dönüyormuş! Dünya'nın çekirdeği dönmeyi bırakırsa felaketlere hazır olun: Dünya'nın çekirdeğinde neler olup bittiğini kimse bilmiyordu ortaya çıktı

Dünyanın çekirdeği gezegenimizin merkezinde dinamik bir bölgedir. İki ana bölümden oluşur: dış çekirdek ve iç çekirdek.

Yaklaşık 1.220 kilometrelik yarıçapa sahip iç çekirdek, yoğun demir-nikel alaşımından oluşan katı bir bölgedir. Yüksek basınca rağmen iç çekirdek, aşırı sıcaklık nedeniyle katı kalıyor.

İç çekirdek binlerce santigrat dereceye varan aşırı sıcaklıklara maruz kalıyor. İç çekirdeğin, Dünya'nın soğumasına bağlı olarak zaman içinde giderek katılaştığına inanılıyor.

DÜNYA'NIN ÇEKİRDEĞİ SICAK MI?

Dünyanın çekirdeği esas olarak demir ve nikelden, daha az miktarda ise diğer elementlerden oluşur. Gezegenin merkezinde bulunan yüksek sıcaklık ve basınç nedeniyle son derece sıcak ve yoğun bir bölgedir. Ancak çekirdekteki koşullar yanma veya alevlerin çıkmasını içermiyor.

Çekirdekteki ısı, gezegenin oluşumundan kaynaklanan artık ısı ve izotopların radyoaktif bozulması da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan geliyor. Muazzam basınç, belirli bölgeye bağlı olarak çekirdeği katı veya sıvı halde tutar.

Dış çekirdek biraz daha düşük basınç nedeniyle sıvı haldeyken, iç çekirdek daha yüksek basınç nedeniyle katıdır.

Dolayısıyla, Dünya'nın çekirdeği bileşim olarak gerçekten sıcak ve metalik olmasına rağmen, alevli bir metal top olarak tam olarak tanımlanamıyor.

DÜNYA'NIN ÇEKİRDEĞİ DÖNMEZSE NE OLUR?

Dünya'nın çekirdeğinin genellikle dönüş hızı yavaşlayabilir. Ancak bu yavaşlama ani ve hızlı bir şekilde dönerse, Dünya'nın gün süresi önemli ölçüde etkilenir.

Bu süre insan ömrüne kıyasla fark edilemeyecek kadar yavaş bir şekilde gerçekleşir. Bunun dışında çekirdekteki ani değişim, deniz seviyesinde ve iklimde değişimlere neden olur.

DÜNYA'NIN ÇEKİRDEĞİ DÖNMEYİ BIRAKIRSA...

Dünya'nın çekirdeğinin bir anda durması, gezegende bulunan tektonik plakaları uyarır. Bunun sonucunda ise Dünya'nın her yerinde büyük depremler meydana gelir.

Yapılan araştırmalara göre Dünya'nın çekirdeğinin dönüşü duracak gibi değildir. Çağlar boyunca soğumaz ve dönmesini durdurmaz.

Endişeye gerek yok. Dönüyormuş! Dünya'nın çekirdeği dönmeyi bırakırsa felaketlere hazır olun: Dünya'nın çekirdeğinde neler olup bittiğini kimse bilmiyordu ortaya çıktı

DÜNYA'NIN ÇEKİRDEĞİ DÖNMEYİ BIRAKABİLİR Mİ?

Dünya gibi çekirdek de dönüyor. Ancak son zamanlarda Dünya'nın çekirdeğinin artık dönmediği” yönünde sahte haberlerle karşılaşmış olabilirsiniz.

Endişelenmeye gerek yok çünkü böyle bir şey olmadı. Çekirdek durma noktasına bile yaklaşmadı.

Dünyanın çekirdeği şu anda dönüyor ve gezegenin genel dönüşüne katkıda bulunuyor. Ancak çekirdek ve Dünya'nın iç kısmının geri kalanı bağımsız dönme hareketine sahip değildir. Çekirdeğin dönüşü esasen tüm Dünyanın dönüşüyle ​​bağlantılıdır.

Dünyanın dönüşü gezegenin temel bir özelliğidir ve öncelikle oluşumu sırasında kazanılan ilk açısal momentum tarafından belirlenir.

Açısal momentum, çekirdek, manto ve kabuk dahil olmak üzere Dünya'nın her yerine dağılmıştır.

Dış kuvvetlerin uzun süreler boyunca Dünya'nın dönüşünü yavaşlatması veya değiştirmesi teorik olarak mümkün olsa da bu tür değişiklikler gezegen üzerinde önemli ve sürekli kuvvetlerin etkili olmasını gerektirecektir.

Ancak, dünyanın geri kalanı bağımsız olarak dönmeye devam ederken çekirdeğin dönüşünün tamamen durması pek olası değildir ve gezegenin doğal süreçlerinde gözlenmez.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin