Dünyanın en pahalı baharatı 1 gramı 250 lira: 1 kilogram üretebilmek için 510 bin lif gerekiyor

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" gramı 250 liradan satılıyor. 1 kilo ürün elde edebilmek için 510 bin lif toplanıyor. Safran üreticisi İsmail Yılmaz detayları anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın en pahalı baharatı 1 gramı 250 lira: 1 kilogram üretebilmek için 510 bin lif gerekiyor - Resim: 1

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranda 1 kilogram ürün elde edebilmek için 510 bin lif gerekiyor.

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Ağustos ayında ekimi yapılırken, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasadı yapılıyor.

Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillendi.