Cuma günü başlıyor. Meteorolojiden kritik açıklama geldi

Mart ayının sonundan itibaren Türkiye genelinde başlayan yüksek sıcaklıkla ilgili meteorolojiden çok önemli bir açıklama geldi ve cuma günü konusunda uyarı yapıldı. Doğu Anadolu için ayrı bir uyarı yapıldı ve vatandaşların dikkatli olunması istendi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Şahin Şahbaz'dan flaş açıklamalar...

Google Haberlere Abone ol
Cuma günü başlıyor. Meteorolojiden kritik açıklama geldi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Şahin Şahbaz, ülke genelinde 5 günlük hava tahmini ve yurtta görülen toz taşınımının etkileriyle ilgili "Toz taşınımı şu anda Marmara ve kıyı Ege'de daha fazla görünüyor. Bugünden itibaren bu tozun daha da azalmasını bekliyoruz” dedi.

Çarşambadan itibaren sıcaklığın azalmasını beklediklerini kaydeden Şahbaz, “Cuma gününden itibaren de sıcaklıklar artık yurt genelinde mevsim normalleri civarına kadar inecektir” diye konuştu.

Şahin Şahbaz, yurt genelinde 5 günlük hava tahmini ve bazı bölgelerde görülen toz taşınımıyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

YAĞIŞ BEKLİYORUZ

Şahbaz, şunları söyledi:

"Yurdumuz şu anda yüksek basınç merkezin etkisinde. Bu sebeple yurdun büyük bir kesiminde az bulutlu açık bir hava hakim. Yurdun doğu ve kuzey kesimlerinde ise yer yer parçalı bulutlu hava hakim. Çarşamba ve perşembe günleri yine yüksek basıncın etkisi altıında kalmaya devam edeceğiz. Ancak atmosferik sirkülasyonun sebep olacağı özellikle Doğu Karadeniz'de Sinop, Samsun çevrelerinde çarşamba günü yağış bekliyoruz. Perşembe günü ise Rize, Artvin, Kars ve Ardahan çevreleriyle Ağrı, Iğdır'da ve Doğu Akdeniz'in Toroslar kesiminde, yüksek bölgelerde sağanak yağışlar görmeyi bekliyoruz.

ÇARŞAMBADAN İTİBAREN AZALACAK

Son günlerde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyordu. Bugünden itibaren sıcaklıkların azalmasını bekliyoruz. Cuma gününden itibaren de sıcaklıklar artık yurt genelinde mevsim normalleri civarına kadar inecektir.

Geçen hafta Afrika üzerinden yükselen tozlar, önce Balkanlar üzerine oradan da ülkemizi etkilemeye başladı. Ülkemizde çok büyük etkilerini görmüyoruz. Hayatı çok etkilemesini beklemiyoruz. Raporlarımızda belirttik ancak herhangi bir uyarı yayınlamadık bununla ilgili. Hayatı çok olumsuz etkilemeyecek ama yine de özellikle astım ve solunum rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarında fayda var.

Toz taşınımının mevsim normalleri ile bir ilgisi yok. Özellikle bu mevsimde bu tip toz taşınımları sıklıkla görünüyor. Akdeniz havzasına inen, Kuzey Afrika'ya inen alçak basınç merkezinin orada kaldırdığı tozlar, yüksek atmosferdeki kuvvetli jet akımlarıyla beraber Avrupa'ya veya bize doğru taşınıyor. Şu anda da özellikle yüksek seviyede toz var ama yerde çok fazla etkisini görmüyoruz.

Toz taşınımı şu anda Marmara ve kıyı Ege'de daha fazla görünüyor. Önümüzdeki günlerde yarından itibaren bu tozun daha da azalmasını bekliyoruz. Sonraki günlerde de herhangi bir toz taşınımı olmayacak ülkemizde.

ÇIĞ RİSKİNE KARŞI UYARI

Özellikle Doğu Anadolu'da kalın kar örtüsü var. O yüzden bu bölgedeki çığ riski hala devam ediyor. Vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarında fayda var. Çığa ek olarak, sıcaklıkların artmasıyla beraber kar erimeleri de hızlandı. Kar erimelerinden dolayı lokal sel veya taşkın tarzı hadiseler olabilir. Ya da yine erimeye bağlı olarak heyelanlar görülebilir. Doğu Anadolu'nun doğusuyla, Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerindeki vatandaşlarımızın dikkatli olmalarında fayda var."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin