Astım ilacı kullanmak orucu bozar mı, Oruçluyken astım ilacı kullanılır mı?

Oruç ibadetini yerine getirenlerin yakından takip ettiği konulardan bir tanesi de orucu bozan durumlar olurken, astım ilacı kullanmak orucu bozar mı? sorusu merak ediliyor. Peki ya oruçluyken astım ilacı kullanmak orucu bozar mı?

Google Haberlere Abone ol
Astım ilacı kullanmak orucu bozar mı, Oruçluyken astım ilacı kullanılır mı?

Oruç ibadetini yerine getiren Müslüman vatandaşlar orucu bozan durumları merak edilirken, arama motorlarında sık sık konuya ilişkin araştırmalar yapılıyor.

Astım hastalığı bulunan kişilerin sıklıkla arattığı konulardan bir tanesi astım ilacı orucu bozar mı? sorusu olurken, konuya ilişkin cevap Diyanet'ten geldi.

Peki ya astım ilacı orucu bozar mı, oruçluyken astım ilacı kullanılır mı?

ASTIM İLACI ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç ibadetini yerine getiren kişiler, orucu bozan durumları merak ederken astım ilacı kullanmak orucu bozar mı? sorusu arama motorlarında sık sık aratılan konular arasında yer alıyor.

Konuya ilişkin fetva Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan geldi. İşte detaylar...

"Astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz.

Nefes açıcı sprey kullanmak zorunda kalan astım hastası oruç tutmayabilir. Daha sonra iyileşince tutamadığı günleri kaza eder. İyileşme ümidi kalmamışsa, o takdirde tutamadığı günler sayısınca fidye verir.

Bir fidye, Ramazan’da bir kişi için verilen bir fitre miktarıdır.
Ancak nefes darlığı dışında oruç tutmaya engel başka sağlık problemi bulunmayan astım hastaları, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızlarına püskürterek oruç tutabilirler. Ağza püskürtülen bu ilaçlar orucu bozmaz.

Çünkü bu spreyden bir kullanımda 1/20 ml gibi çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarları tarafından emilip yok olmaktadır. Bundan geriye kalan miktarın tükürükle mideye ulaştığı konusunda ise kesin bir bilgi yoktur.

Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Oruçlunun, abdest alırken ağzına aldığı sudan kalan miktarın mideye ulaşması hâlinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis-i şerifler vardır (Ebû Dâvûd, Savm, 33 [2385]). Bu konuda icma oluşmuştur.

 

Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmazdır. Hâl böyle iken Hz. Peygamber’in (s.a.s.) oruçlu olarak misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 27 [bâb başlığı]; Ebû Dâvûd, Savm, 26 [2363]; Tirmizî, Savm, 29 [725]).

Diğer taraftan, “Kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz.” kaidesi gereğince, mideye bir şeyin ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphe ile de oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin