Oldukça nadir bir olay. Bu da sempatik Güneş patlaması. Araştırmacılar aynı anda Güneş'te iki patlama kaydetti

Güneş, oldukça nadir bir olaya tanıklık ediyor. Güneş'in iki zıt kutbunda neredeyse eş zamanlı olarak Güneş patlamaları meydana geldi. Bu durum, jeomanyetik fırtınalara sebep olabilir ve maalesef gezegenimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bilim insanları, Güneş'in farklı iki aktif bölgesinde neredeyse aynı anda gerçekleşen bu olaya "sempatik güneş patlaması" adını veriyor.

Google Haberlere Abone ol
Oldukça nadir bir olay. Bu da sempatik Güneş patlaması. Araştırmacılar aynı anda Güneş'te iki patlama kaydetti

Güneş çok nadir gerçekleşen bir olaya ev sahipliği yapıyor. Güneş’in iki zıt ucunda neredeyse aynı anda Güneş patlaması gerçekleşti. Bu durum jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Ne yazık ki bu durum da gezegenimizi olumsuz etkileyecek. 

shiftdelete.net'teki habere göre Güneş Sistemimizin hayat kaynağı olan Güneş bugünlerde oldukça aktif bir dönem yaşıyor. Güneş, neredeyse aynı anda zıt yarımkürelerden iki büyük radyasyon patlamasına ev sahipliği yaptı. Böylece bize hayat kaynağımız olan yıldızın en yüksek aktivite dönemine hızla yaklaştığına dair bir işaret gönderdi.

Pazartesi günü NASA’nın Güneş Dinamik Gözlemevi nadir gerçekleşen bir olayı kaydetti. Güneş’in kuzey ve güney yarımkürelerden aynı anda iki Güneş patlaması yaşandı. Araştırmacılar, Güneş’in iki farklı aktif bölgesinde neredeyse aynı anda iki patlamanın meydana geldiği bu nadir olaya sempatik güneş patlaması adını veriyor.

 Yoğun elektromanyetik radyasyon akışı, birbirinden yaklaşık 310.000 mil (500.000 kilometre) uzakta olan AR3559 ve AR3561 güneş lekelerinden geldi. Ne yazık ki bu durum gezegenimize olumsuz olarak yansıdı. Aynı anda gerçekleşen bu bu 2 patlama bazı bölgeleri oldukça olumsuz etkiledi. Dünya’ya doğru fırlatılan yüksek enerjili parçacıklar Endonezya ve Avustralya’da 30 dakikalık bir radyo kesintisine neden oldu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler güneş patlama dünya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin