F1 efsanelerinden Ted Toleman hayatını kaybetti

Formula 1'in birçok ünlü pilotunun bu spora başlamasını sağlayan isim olarak tanınan Norman Edward 'Ted' Toleman uzun bir hastalık sürecinin ardından 86 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
F1 efsanelerinden Ted Toleman hayatını kaybetti

Ayrton Senna, Stefan Johansson ve Derek Warwick gibi pilotlar F1 kariyerlerine Toleman'ın otomobilleriyle başladı. Tasarımcı Rory Bryne, mühendis Pat Symonds gibi isimlerle anlaşarak takımını kuran Toleman'ın F1 aracıyla ilgili ilk denemeleri başarısız olmuştu. 1981'de ilk yarışlarına katılmaya hak kazanana kadar 10 yarışa katılamamışlardı. Ancak sonrasında hızlı bir ilerleme kaydettiler.

Derek Warwick, Toleman'a ilk puanını 1983'te Zandvoort'ta 4. olarak kazandırdı. Ertesi yıl Monaco'da kazanmaya Senna'yla çok yaklaştı.

Beşinci sezonları zordu, lastik bulamadıkları için yarışları kaçırdılar. Ancak Benetton devreye girdi ve takımı satın aldı. Önce Benetton sonra Renault adı altında dünya şampiyonluğu kazandı. 2015'te takımın adı Alpine oldu.

Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali, "Ted Toleman'ın vefat ettiğini duyunca çok üzüldüm. Formula 1'e çok şey verdi ve onun başarılarıyla mirası her zaman tarihimizin bir parçası olacak" yorumunda bulundu.

Toleman F1'den ayrıldıktan sonra dünyayı dolaştı. Eşişle birlikte Gold Coast ile Manila arasında yaşamını sürdürdü. Manila'da kardiyorenal sendroma bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Etiketler spor f1
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin