Tehlike büyüyor! Erkeklerden sonra kadınlarda da görülmeye başlandı. Sigara içmeden önce bir kez daha düşünün!

Belirtileri sıklıkla diğer hastalıklarla karıştırıldığı için erken teşhisi pek mümkün olmayan akciğer kanseri sigara kullanımının artmasıyla kadınlara görülmeye başladı. Kansere bağlı ölümlerin yüzde 26'sını oluşturan akciğer kanserinden korunmak için sigaradan vazgeçmek gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Tehlike büyüyor! Erkeklerden sonra kadınlarda da görülmeye başlandı. Sigara içmeden önce bir kez daha düşünün!

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Avcı, sıklıkla erkeklerde görülen akciğer kanserinin sigara kullanımının artmasına bağlı olarak son yıllarda kadınlarda artışa geçtiğini açıkladı.

Doç. Dr. Alper Avcı; Ülkemizde, kadınlarda akciğer kanseri görülme sıklığı diğer kanser türlerine göre 4’üncü sıraya kadar yükseldiğini ifade etti.

Tehlike büyüyor! Erkeklerden sonra kadınlarda da görülmeye başlandı. Sigara içmeden önce bir kez daha düşünün!

"ÇOK SİGARA İÇEN BİRİYDİM."

"Adana'da göğüs ağrısı ve öksürük şikayetleriyle hastaneye başvuran Handan Aras'a (55) Balcalı Hastanesi Göğüs Cerrahi Bölümü'nde akciğer kanseri teşhisi kondu. Doç. Dr. Alper Avcı ve ekibi tarafından ameliyat edilen Aras'ın akciğerindeki tümörlü doku alındı. Kısa sürede sağlığına kavuşan Aras, "Çok sigara kullanan biriydim. Ameliyat olduğumdan beri hiç içmedim. 30 yıl sigara içtim ama artık kullanmayı düşünmüyorum. Kimse benim gibi bir hata yapsın istemiyorum" dedi. Doç. Dr. Alper Avcı, "Hastamız da sigara içen bir gruptandı. Yaptığımız ameliyatla tümörü tüm dokusuyla birlikte temizleyebilmek adına sol akciğer üst lobunu almak durumunda kaldık. Bölgede tümörün yayılma ihtimaline olan lenf bezelerinin de hepsini temizledik. Şu an durumu gayet iyi ve onkolojik tedavisi devam ediyor" dedi.

DÜNYADA EN ÇOK ÖLÜME SEBEBIYET VEREN KANSER TÜRÜ!

Doç. Dr. Alper Avcı, "Kanser tanılarının sadece yüzde 13'ünü oluşturmasına rağmen kansere bağlı ölümlerin yüzde 26'sını oluşturmaktadır. Akciğer dokusu basınca duyarlı olmadığından dolayı kanser hastalarda ilk etapta çok fazla belirti vermiyor. Dolayısıyla hastalar çok geç dönemde geliyor. Akciğer kanseri genellikle göğüs ağrısı ve öksürük belirtileriyle kendini gösteriyor ancak bu belirtiler birçok hastalıkta görülebileceğinden genellikle atlanıyor. Detaylı radyolojik incelemeler sonucunda akciğerinde bir kitle olduğu ortaya çıkıyor. Daha sonra onun tanısı ve tedavi planlaması yapılıyor. Kesinlikle sigaradan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Zira sigara her halükarda akciğer kanserinin temelinde ispatlanabilmiş en bariz etkendir" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin