Mutlu ve sağlıklı yaşamın sırrı bulundu: D vitamini. Uzman Doktor anlattı. D vitaminini eksikliğini gidermenin yolları neler?

Kişinin kemik sağlığından bağışıklık sistemine kadar birçok vücut fonksiyonu için hayati öneme sahip olan D vitaminiyle ilgili Uzman Doktor Gulnar Zeynalova'dan bilgilendirme geldi. Besinlerin doğal formunun bozulduğu günümüzde sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktörler D vitamini eksikliğinde etkili olurken yetişkinler için genel olarak 600-800 IU D vitamini öneriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Mutlu ve sağlıklı yaşamın sırrı bulundu: D vitamini. Uzman Doktor anlattı. D vitaminini eksikliğini gidermenin yolları neler?
AA

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gulnar Zeynalova; ‘D vitamininin önemi’yle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Yetişkinler için genellikle günlük 600-800 IU D vitamini önerilirken bazen ABD Endokrin Derneği gibi otoriteler günde 1.500-2.000 IU'yu tavsiye edebiliyor.

Optimal D vitamini kan seviyesi somut olarak belirlenmemişken genel olarak 20-50 ng/ml arasında olduğu düşünülüyor.

YAŞLILAR RİSK ALTINDA

Yaşlılar D vitamini eksikliği açısından risk altında olabilir. Sebebi ise ciltlerinde güneş ışığını D vitaminine çeviren daha az sayıda reseptör bulunmasıdır.

Güneş ışığının D vitamini açısından önemi büyüktür. Cilt güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretirken güneşten elde edilen D vitamini yiyeceklerden ve takviyelerden alınana göre uzun süre dolaşım sisteminde kalabilir. Güneş ışığına maruz kalma süresi coğrafi konum, cilt tonu ve mevsime göre değişebilir. Ancak maruz kalırken cilt kanseri riskini de göz önünde bulundurmak önem taşır.

D VİTAMİNİ NASIL ALINIR?

D vitamini açısından zengin olan besinleri diyete eklemek, bu vitamini doğal yolla almanın en iyi yoludur. D vitamini ile zenginleştirilmiş gıdalar arasında yağlı balıklar, mantarlar, yumurta sarısı bulunur. Özellikle somon, orkinos, istiridyeler, karides ve sardalya gibi deniz ürünleri yüksek D vitamini içeriğine sahiptir. 

D vitamini yeteri kadar alınmazsa takviyeler kullanılabilir. Takviyelerin dozajı ise kişinin mevcut D vitamini seviyelerine ve genel sağlık durumuna bağlı değişir. Genellikle, çoğu insan için günlük 1.000-4.000 IU arası güvenli doz olarak kabul edilirken herhangi bir takviye kullanmadan evvel doktora danışmak önemlidir.

DÜZENLİ KAN TEST ÖNEMLİ

Kişinin D vitamini seviyesini bilmenin en iyi yolu kan testi yaptırmaktır. Bu test sayesinde mevcut D vitamini düzeyi belirlenir, diyete takviye dozaj ayarlamaya olanak sağlanır.

D vitamininin vücutta etkin bir şekilde kullanılması için, diğer vitamin ve minerallerle olan etkileşimler göz önünde bulundurulmalıdır. Örnek vermek gerekirse kalsiyum ve fosfor gibi mineraller, D vitamininin kemik sağlığı üzerinde etkilerini destekler. Bu kapsamda yeterli kalsiyum ve magnezyum alımı, D vitaminin kemik sağlığı üzerindeki faydalarını maksimize eder. 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİ AZALTMA YOLLARI

D vitamini eksikliğini gidermek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek gerekir. Dengeli diyet, yeterli güneş ışığına maruz kalma ve düzenli egzersiz, genel sağlığı ve D vitamini seviyelerini olumlu etkiler.

İdeal D vitamini ve bu seviyeleri korumak, genel sağlık için en önemli konulardan biridir. Güneş ışığına maruz kalma, sağlıklı beslenme, D vitamini takviyeleri ve düzenli kan testleri ile D vitamini seviyelerinizi optimize edebilirsiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir değişiklik yapmadan evvel sağlık profesyonellerinin tavsiyelerini almak gereklidir. Bu yönergeler, ideal D vitamini seviyelerine ulaşmaya ve bu değerleri sürdürmeye yardımcı olur.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin