Kronik öksürük nedir. Öksürük neden olur. Alerjik öksürük belirtileri neler. Balgamlı öksürük tehlikeli mi. Balgamlı öksürük neden olur?

Solunum yollarındaki tahriş, enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlarla herkesin başı dertte. Bitmek bilmeyen öksürük krizleri de cabası. Peki öksürük neden olur. Öksürük çeşitleri nelerdir. Alerjik öksürük belirtileri neler. Kronik öksürük nedir. Balgamlı öksürük tehlikeli mi. Balgamlı öksürük neden olur. Okaliptus yağı öksürüğe iyi gelir mi? İşte detaylar...

Kronik öksürük nedir. Öksürük neden olur. Alerjik öksürük belirtileri neler. Balgamlı öksürük tehlikeli mi. Balgamlı öksürük neden olur?

Öksürük, solunum sisteminin yaygın bir semptomu olarak karşımıza çıkar. Solunum sisteminin yapmış olduğu bir savunma mekanizmasıdır. Solunum yollarındaki tahriş, enfeksiyonlar veya alerjik reaksiyonlar öksürüğe neden olabilir. İşte öksürüğün en sık görülen nedenleri...

ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

 Rhinovirüs adı verilen bir virüs, grip virüsleri veya bazı bakteriler, üst solunum yollarında enfeksiyona neden olarak öksürüğe yol açabilir.

BRONŞİT

Bronşların iltihaplanması sonucu oluşan akut veya kronik bronşit, öksürüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Sigara içme, solunum yollarında tahrişe ve bronşit gelişimine yol açabilir.

ASTIM

Astım, bronşiyal tüplerin daralması ve şişmesi sonucu nefes darlığı ve öksürükle kendini gösteren kronik bir solunum hastalığıdır.

ALERJİK REAKSİYONLAR

Polen, ev tozu akarı veya hayvan tüyleri gibi alerjenlere maruz kalmak, alerjik reaksiyonlar sonucu öksürüğe neden olabilir.

REFLÜ HASTALIĞI

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan reflü, öksürüğe yol açabilir. Midenin asitli içeriği, solunum yolunu tahriş ederek öksürüğe neden olur.

ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Öksürüğü hafifletmek ve rahatlamak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

BOL SIVI TÜKETİN

Sıvı alımı, boğazınızı nemlendirir ve öksürüğün şiddetini azaltabilir. Su, bitki çayları veya rezene çayı gibi sıcak içecekler tüketebilirsiniz.

NEMLİ ORTAM OLUŞTURUN

Nemli hava, öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur. Bir nemlendirici kullanarak veya duş alarak odanızdaki nem seviyesini artırabilirsiniz.

BAL VE ZENCEFİL

Bal, boğazınızı yumuşatarak öksürüğü hafifletebilir. Zencefil ise öksürüğü yatıştırıcı özelliklere sahip doğal bir bitkidir. Bal ve zencefil içeren çaylar, öksürüğü azaltmaya yardımcı olabilir.

ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI

Eczanelerde reçetesiz olarak satılan öksürük şurupları, öksürüğü hafifletmek için kullanılabilir. Uzun süreli öksürük durumunda, doktorunuzdan tavsiye almak önemlidir.

Kronik öksürük nedir. Öksürük neden olur. Alerjik öksürük belirtileri neler. Balgamlı öksürük tehlikeli mi. Balgamlı öksürük neden olur?

OKALİPTUS YAĞI ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİR Mİ?

Okaliptus yağının buharını solumak, öksürüğü azaltıyor. Bir buhurdanlık ya da kase içerisine birkaç damla yap ekleyip solumak rahatlatıcı etki yaratır.

DİNLENİN VE STRESTEN KAÇININ

Vücudunuzun iyileşmesi için yeterli uyku almak önemlidir. Stresli durumlar, bağışıklık sisteminizin zayıflamasına ve öksürüğün artmasına neden olabilir. Dinlenmeye özen gösterin ve stresi azaltmak için rahatlama teknikleri uygulayın.
Öksürük, genellikle zamanla kendiliğinden geçen bir semptomdur. Ancak, öksürük uzun süre devam ederse veya ciddi bir şekilde rahatsızlık veriyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız uygun olacaktır.

ÖKSÜRÜK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

*Kuru öksürük
*Balgamlı öksürük
*Kronik öksürük
*Gece öksürüğü
*İstemsiz öksürük
*Alerjik öksürük

BALGAMLI ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

Solunum yollarında biriken mukus, balgamın temizlenmesine yardımcı olan doğal bir savunma mekanizmasıdır. Genel olarak balgamlı öksürüyor olmanız, solunum yollarınız temizleniyor anlamına gelir. 

BALGAMLI ÖKSÜRÜK TEHLİKELİ Mİ?

Balgamlı öksürük, aşağıdaki durumlar varsa tehlikelidir;

*Kronikleşme
*Kanlı balgam
*Sigara geçmişi

KURU ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

Kuru öksürüğü azaltmak için, bitki veya meyve çayları tüketebilirsiniz. Suyun buharından ya da buhar makinesinden yararlanarak  boğazınızı nemlendirebilir, boğaz tahrişini hafifletebilirsiniz.

ALERJİK ÖKSÜRÜK BELİRTİLERİ NELERDİR?

*Göz kaşıntısı ve sulanma
*Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
*İstemsiz ve kuru öksürük
*Aksırma

KRONİK ÖKSÜRÜK NEDİR?

Kronik öksürük, genellikle üç ya da üç haftadan daha uzun süren öksürüğe denir.  Üç haftadan uzun süren bir öksürüğünüz varsa zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin