Kalp Krizini Önlemenin Basit Yolu Ortaya Çıktı! Prof. Dr. Güner Sönmez Yeni Araştırmayı Duyurdu: Günde 2 Dakikadan Az...

Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor ve kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaş altında yaşanıyor. Uzmanlar bununla ilgili uyarılarda bulunurken Prof. Dr. Güner Sönmez, yeni bir araştırmanın sonucunu sosyal medyadan paylaştı. Merdiven çıkmak, otobüse yetişmek için koşmak, dans etmek gibi yüksek enerjili ve nefes nefese kalmanıza neden olan faaliyetler kal krizi riskini azaltıyor. İşte araştırma sonucu...

Google Haberlere Abone ol
Kalp Krizini Önlemenin Basit Yolu Ortaya Çıktı! Prof. Dr. Güner Sönmez Yeni Araştırmayı Duyurdu: Günde 2 Dakikadan Az...

Dünyada yaklaşık 300 milyondan fazla kalp hastası bulunuyor, 2 milyardan fazla kişi ise kalp hastalığı riski taşıyor. Kalp damar hastalıkları, yılda 18,6 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor.

Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaş altında yaşanıyor, bu ölümlerin yüzde 85'i, kalp krizi ve inmeye bağlı oluşuyor.

Türkiye'de de kalp ve damar hastalıkları en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2021'de ölümlerin yüzde 33,4'ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı. Bu da yaklaşık her üç dakikada bir kişinin ölümü anlamına geliyor. Her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirirken, kanser nedeniyle yaşanan kayıplar bu rakamın yarısını oluşturuyor.

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 80'i tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi kontrol edilebilen ve önlenebilen risk faktörlerine bağlı görülüyor.

YENİ ARAŞTIRMA ORTAYA ÇIKTI

Prof. Dr. Güner Sönmez sosyal medya üzerinden yeni bir araştırma sonucunu paylaştı. Buna göre günde 2 dakikadan az şiddetli fiziksel aktivite yapmak kalp krizi riskini azaltıyor.

Sönmez, şiddetli fiziksel aktiviteye örnek olarak ise merdiven çıkmak, otobüse yetişmek, dans etmek, nefes nefese kalacak olan faaliyetleri kast ettiğini belirti.

Sönmez'in paylaşımları şu şekilde: Yeni Araştırma: Günde 2 dakikadan az şiddetli fiziksel aktivite yapmak bile kalp krizi riskinizi azaltabilir. Günde sadece 1,2 - 1,6 dakika yoğun fiziksel aktivite yapmak; kalp krizi riskinde % 33, kalp yetmezliği riskinde ise % 40 azalmayla ilişkili bulundu.

Günde ortalama 3,4 dakika şiddetli fiziksel aktivite (VILPA) uygulandığında kalp krizi geçirme olasılığı % 51 azaldı, kalp yetmezliği riski % 67 azaldı. Burada geçen şiddetli aralıklı şiddetli fiziksel aktivite (VILPA): Merdiven çıkmak, otobüse yetişmek için koşmak, dans etmek gibi yüksek enerjili ve nefes nefese kalmanıza neden olan faaliyetler.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin