Bu kestane öldürebilir! Kestanenin kilosu 500 TL'yi bulunca sahtekarlara gün doğdu. Aman dikkat Çin kestanesi öldürebilir

Kestanenin kilosu 500 TL'yi bulunca insan sağlığını tehlikeye atmaktan çekinmeyenlere resmen gün doğdu. Bazı satıcılar hayvan yemi olarak kullanılan ve insanların yemesine uygun olmayan Çin kestanesi satmaya başladı. Manisa'nın Salihli ilçesinde ve Bilecik'te zabıta ekipleri bu satıcılara baskın yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Bu kestane öldürebilir! Kestanenin kilosu 500 TL'yi bulunca sahtekarlara gün doğdu. Aman dikkat Çin kestanesi öldürebilir

Kestane fiyatlarının 350 ila 500 arası fiyatlara ulaşması sahtekarlığı da beraberinde getirdi.

Bazı satıcılar, insan hayatını tehlikeye atan ve hayvan yemi olarak kullanılan Çin kestanesini, normal kestaneymiş gibi insanlara satmaya başladı.

Bilecik'te yılbaşı öncesi denetimleri sıklaştıran zabıta ekipleri iddialara göre sağlığı tehdit eden 1 ton 'Çin kestanesi' ele geçirildi.

Bilecik Belediyesine bağlı zabıta ekipleri kapalı pazar mevkiinde bir kamyonet içinde kestane satan bir seyyar satışıyım görünce hemen yanına gittiler. Zabıta Amiri Özgür Özmen yaptığı incelemelerin ardından kestanelerin normalinden daha büyük olduğu fark etti. Yaptığı incelemeler sonrası piştiği zaman köpüren ve zehirlenme riski taşıyan 'Çin kestanesi' olduğunu gördü. Ardından kamyonetin arkasında bulunan 1 tona yakın 'Çin kestanesi' ekipleri imha edilmek üzere el koyarken, şahsa Kabahatler Kanunu'na göre 617 TL idaresi para cezası uyguladı.

Bu kestane öldürebilir! Kestanenin kilosu 500 TL'yi bulunca sahtekarlara gün doğdu. Aman dikkat Çin kestanesi öldürebilir

SALİHLİ'DE DE YAKALANDI

Manisa'nın Salihli ilçesinde de seyyar satıcılara yönelik denetim yapıldı. Zafer Mahallesi’nde bulunan Mühendis Caddesi’nde bir kamyonet içinde kestane satışı yapan seyyar satıcıyı görünce hemen yanına gitti. Kestaneleri inceleyen zabıta ekipleri, kestanelerin piştiği zaman köpüren ve zehirlenme riski taşıyan 'Çin kestanesi' olduğunu tespit etti. Zabıta ekipleri, kamyonette ele geçirilen kestaneleri el koyup, imha etti. Zabıta ekipleri, Çin kestanesi satan şahsa Kabahatler Kanunu'na göre 617 lira idaresi para cezası uyguladı.

ÇİN KESTANESİ NEDİR?

Çin kestanesi, bilimsel adıyla Aesculus hippocastanum Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçasıdır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sıklıkla rastlanılan bu bitki, büyüklüğü ve tohumları ile dikkat çeker. Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir. Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler. İnsan tüketimi için uygun olmayan kestaneler, hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

ÇİN KESTANESİ NASIL ANLAŞILIR?

Çin kestanesini anlamak için önce boyutlarına bakmak gerekiyor. Çin kestanesi, yerli kestanelerden daha iri oluyor ve özellikle kavrulduğunda köpürmesiyle biliniyor. Çin kestaneleri, yerli kestanelere kıyasla daha uygun fiyattan satışa sunulur. Fiyat kıstası Çin kestanelerinin ayırt etmekte en önemli husulardan bir tanesidir. Çin kestanelerini ayırt etmenin bir diğer hususu da kestanenin kokusudur. Bu kestaneler normal kestanelere kıyasla daha kötü kokar.

 

 

 

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin