Google'ın, 2024 yılından itibaren devreye aldığı yeni güncellemeler hem dünyada hem de Türkiye'de büyük tepki çekti.
Basına "Sansür" olarak adlandırılan bu yeni güncellemelere göre Google, milyonlarca insanın haber takip ettiği Google Keşfet ve Google Haberler kısmında kısıtlamaya gitti ve yaptığı bu algoritma değişikliğiyle binlerce haber sitesinin olumsuz etkilenmesine yol açtı.
Küçük ve bağımsız haber siteleri bu düzenlemeden en çok etkilenenler arasında. Google'nın yeni algoritmasına uygun şekilde içerik hazırlayan siteler bile bu durumdan olumsuz etkilendi ve büyük trafik kayıpları yaşarken, uygun içerikler olmamasına, yanıltıcı haber bulunmasına rağmen bazı siteler ise trafik kaybı yaşamadı; hatta büyük haber sitelerine trafik akışı hızlandı.
Trafik kaybının aynı zamanda 'reklam' geliri kaybı olduğu düşünülürse bütün dünyadaki ve Türkiye'deki bazı haber siteleri de bu durumdan olumsuz etkilenerek yayın hayatına son verdi. Bazı haber siteleri küçülmeye giderken Gazete Duvar, Google'nın bu son değişikliğiyle yayın hayatına bitirmek zorunda kaldı.
Google'nun gerekli düzeltmeleri yapmadığı takdirde bir çok haber sitesi ya kapanacak ya da küçülmeye gidecek
MEDYATAVA'YA 10 AYDIR SANSÜR
Google'nın 2024'te uygulamaya aldığı bu değişiklik 2001 yılından beri yayın hayatında olan ve yaptığı özel haberlerle de gündem belirleyen Medyatava'yı da vurdu. Günlük milyonlarca okuyucuya ulaşan ve hızlı bir şekilde trafiğini yükselten Medyatava, 2024 Ağustos'undan beri Google sansürüyle karşı karşıya ve haber trafiğinin yüzde 70'ni kaybetmiş durumda.
Özgün habercilik noktasında önemli içerikler yapan ve Google'nın yeni algoritmasını önemseyen, içeriklerinde doğru bilgi vermeye özen gösteren Medyatava'ya 10 aydır Google tarafından uygulanan sansürü anlamakta zorlanıyoruz.
Son olarak Nisan başında yapılan çekirdek güncelleme sonrasında Türkiye'deki bir çok haber sitesi yeniden Keşfet bölümünde yer alırken Medyatava'ya hala yer verilmemesi akıllara 'sansür'ü getiriyor.
Google'a bir kez da buradan soruyoruz. Medyatava'ya 10 aydır neden sansür uyguluyorsunuz, ve neden bir açıklama yapmıyorsunuz?
BAKANLIK DEVREDE UYARIDA BULUNDU
Google'nın bu algoritma değişikliği Ulaştırma Bakanlığı'nın da radarında...
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir programda Google ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de ve dünyada pek çok dijital medya platformu Google'ın algoritma değişikliğinin ardından Google Haberler ve Keşfet sırlamalarında öne çıkamaması tepkilere neden olmuştu. Bakan Uraloğlu, Google için hukuki düzenlemeler yapılacağını duyurdu.
CNN Türk'te bir programa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Google'la belli görüşmeler yapıyoruz. Görünürlük sıralamasında, reklam pastasından pay alma açısından Google'ın değişiklikleri oldu, Rekabet Kurumu ceza kesti. Şeffaflık olması için Google'a uyarıda bulunduk. Belli çalışmalar var, hukuki düzenleme de yapacağız. Özellikle ABD'nin diğer dünya ülkelerine üst düzey vergi koyduğu dönemde doğru bir hatta ilerlememiz gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.
KULLANICILAR MAĞDUR
Milyonlarca Google kullanıcısı da yeni güncelleştirmelerden mağdur oldu. Birçok kullanıcı sağlıklı haber alamadığını dile getirdi.
'Google Keşfet'e ve 'Google Haberler'e 'tık' avcılığı yapan içiriği 'yalan yanlış' bilgilerle dolu olan haberlerin çokça yer alması kullanıcıların Google'a olan güvenini sarstı.
REKLAM VERENLER KARARSIZ
Yaşananların ardından reklam verenler de Google ile çalışmak konusunda kararsızlıklarını dile getiriyor.
Uzmanlar Google'un bu yanlışları sürdürmesi durumunda büyük bir kullanıcı ve gelir kaybına uğrayacağını dile getiriyor.