Usta sanatçıdan acı haber... İsmet Nedim, Berlin’de hayatını kaybetti

Şarkılarıyla Yeşilçam’a ve Türk müziğine damga vuran usta sanatçı İsmet Nedim, Berlin’de hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Usta sanatçıdan acı haber... İsmet Nedim, Berlin’de hayatını kaybetti

Şarkılarıyla Yeşilçam’a ve Türk müziğine damga vuran usta sanatçı İsmet Nedim, Berlin’de hayatını kaybetti.

“İsmet Nedim'in kaybını Onur Akay duyurdu. Akay, "Türk müziğinde yaprak dökümü devam ediyor. 'Agora Meyhanesi', 'Arım, Balım, Peteğim', 'Benim de Canım Var', 'Kalpsiz, Boş Kalan Çerçeve', 'Seven Ne Yapmaz' gibi daha nice ölümsüz esere imza attı. Şarkıları Yeşilçam’ın efsane filmleri arasına girdi. Bir dönemin ünlü ses sanatçısı ve büyük bestekârlarından İsmet Nedim’i, dün gece 19 Mart 2024 Salı günü saat 22.00’de çoklu organ yetmezliği nedeniyle kaybettik. 93 yaşında olan hocamız, Alzheimer rahatsızlığı nedeniyle Berlin’de bir huzurevinde kalıyordu. Sadece bir kızını tanıyor, kardeşini ve diğer kızını tanımıyordu. Cenazesi Cuma günü Türkiye’ye getirilecek. Mekânı cennet olsun inşallah.” ifadelerini kullandı.

Onur Akay, İsmet Nedim’le olan bir anısını ve Agora Meyhanesi isimli ünlü eserin hikâyesini de şöyle anlattı:

“Kendisi 2003 yılında beni arayarak, ‘büyük bestekârlar şiirlerini bestelemiş, bende bir şiirini besteledim’ demişti. Bende, ‘hocam ortak eserimizin notasını alabilir miyim?’ diye bir soru yönelttim. Hocamız, ‘Chevrolet arabana bin gel, parasını öde, şarkıyı al. Zeki Müren öyle yapardı’ ifadelerini kullanmıştı. Bende, ‘hocam benim Chevrolet arabam yok’ deyince, ‘O zaman nota da yok’ demişti ve şarkının notası hiçbir zaman gelmedi. Ancak arşivinden çıkar mı bilmem. Nur içinde yasın inşallah. Agora Meyhanesi şiirini 3 kez bestelemiştir ve eşi ilk 2 besteyi beğenmemiştir. Beğendiği 3. beste ise 7’den 77’ye herkesin diline düşen bildiğiniz o ölümsüz şarkıdır.”

Usta sanatçıdan acı haber... İsmet Nedim, Berlin’de hayatını kaybetti

İSMET NEDİM KİMDİR?

İstanbul Belediye Konservatuvarı mezunu olan ses sanatçısı ve bestekâr İsmet Nedim, 01 Ocak 1931 yılında Samsun’da dünyaya geldi. Ankara'ya gelerek batı müziğinin büyük üstatları Halil Bediî Yönetken, Muammer Sun ve Kemal İlerici'den üç yıl boyunca özel dersler alır. Müziği konservatuvarda ve Ankara Radyosu'nda öğrenen Nedim, 1962 yılında ilk konserini batı enstrümanları ve Türk müziği sazları eşliğinde Ankara Büyük Sinema'da verdi. Sanatçının ilk konserine, dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ve devlet protokolü de katıldı. Ünlü bestekârın şarkıları Zeki Müren, Emel Sayın, Muazzez Abacı ve Bülent Ersoy gibi çok sayıda sanatçı tarafından yorumlandı ve Yeşilçam filmlerinde kullanıldı. 1981 yılında Almanya Berlin'e göç eden sanatçı, 350'ye yakın şarkı besteledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin