Serpil Altın; "Türkiye’de ilk sürdürülebilir yeşil filmi yapmak büyük cesaretti"

Gelecekte iklim krizinin yol açtığı kıtlık sebebiyle insanlığın kendini içerisinde bulduğu yeni koşullarda hayatını sürdüren bir ailenin hikâyesini anlatan Serpil Altın imzalı "Bir Zamanlar Gelecek: 2121"in yolculuğu devam ediyor. Tüm dünyadan bugüne dek 11 önemli ödül alan film yönetmenine Türkiye'nin ilk uzun metraj kadın bilim kurgu ve distopya yönetmeni ünvanını kazandırdı.

Serpil Altın; "Türkiye’de ilk sürdürülebilir yeşil filmi yapmak büyük cesaretti"

21. yüzyılın sonlarında iklim krizi ve kıtlık sebebiyle yeryüzü yaşanılmaz hale gelir. Hayatta kalabilen az sayıda insan koloni halinde yerin altına kurdukları bloklarda yaşar. Koloni sistemini kontrol eden Genç Yönetim’in aldığı “Kıtlık Kanunları” gereği sisteme getirilen yeni hayat karşılığında, yaşlı neslin yok edilmesi zorunludur. Yer altındaki evlerinde kadın, adam, çocuk ve büyükanne olarak yaşayan bir ailenin hayatı yeni doğacak bebek yüzünden değişir.

100 YIL SONRA ÇOCUKLARIMIZI NASIL BİR GELECEK BEKLİYOR?

Serpil Altın filmin çıkış noktasının; "Salgın sırasında evlerimizde kilitli kaldığımızda dünyanın durumunu ve insanlığın doğayı nasıl yok ettiğini düşünmek için birçok fırsatım oldu. Bu beni o kadar endişelendirdi ki, çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir dünya olup olmayacağından bile şüphe etmeye başladım ve kendime “Bu durum devam ederse 100 yıl sonra neler olacak?" sorusuyla başladığını söylüyor. 

Serpil Altın; "Türkiye’de ilk sürdürülebilir yeşil filmi yapmak büyük cesaretti"

TÜM DÜNYADAN 11 ÖNEMLİ ÖDÜL

Türkiye prömiyerini Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapan Bir Zamanlar Gelecek: 2121 sonrasında hala devam eden uzun bir festival yolculuğuna çıktı. Avustralya'dan Güney Kore'ye; Almanya'dan ABD'ye; Kanada'dan Ekvator'a tüm dünyadan 11 ödül toplayan film büyük beğeni topladı. 

Filmin birçok ilki var ancak bana kalırsa belki de en önemlisi "sürdürülebilir set" anlayışını hayatımıza sokması. Büyük israflara sebebiyet veren setlerin kurulduğu ülkemizde "yeşil film" anlayışıyla film çekmek hem çok zor ve hem de büyük cesaret. Bu soruya Altın şöyle yanıt veriyor; 

Serpil Altın; "Türkiye’de ilk sürdürülebilir yeşil filmi yapmak büyük cesaretti" - Resim : 2

İSRAFSIZ SET MANTIĞINI MERKEZE ALDIK

"Bizim için bu çok önemliydi. Türkiye’de ilk sürdürülebilir yeşil filmi yapmak hem cesaretli bir istekti hem de örneği olmadığı için danışacağımız kimse yoktu. Bu sebeple yurtdışında yapılmış örneklere, konuyla ilgili yayınlanmış manifestolara baktık. “İSRAFSIZ SET” mantığını merkeze alarak setteki tüm ihtiyaç dışı giderleri yok etmeye çalıştık. Olanlar için de dönüştürme mantığını ön gördük. Birkaç örnek vermem gerekir ise: “Dekorlarımızı geri dönüşümden ürettik, sette plastik ve karton bardak kullanımını yasakladık. Bunun yerine ekip için mataralar temin ettik. Jeneratör, karavan kullanmadık. Ve daha pek çok detay…”

TÜRKİYE'DEKİ DAĞITIM SİSTEMİNE FARKLI BİR DİRENİŞ GÖSTERİYORUZ

"Filmi ürettiğimiz andan itibaren neredeyse iki yıl geçti. Artık seyircimizle dijital platformda
buluşmak istiyoruz. Bunun dışında Türkiye’deki dağıtım sisteminin dışında farklı bir direnişle
sinemada seyircimizle buluşuyoruz ve şehirlerde özel gösterimler düzeliyoruz. diyor Altın.

Serpil Altın; "Türkiye’de ilk sürdürülebilir yeşil filmi yapmak büyük cesaretti" - Resim : 3

HAYALİM DÜRÜSTLÜĞÜN VE CESARETİN DEĞER GÖRDÜĞÜ BİR DÜNYA

Yönetmenliğini yapacağı yeni uzun metraj filmi için 2024 yılında hazırlıklara başlayacaklarını söyleyen Altın;  Üçlemenin ilk filmi: “Bir Zamanlar Gelecek: Genç Devrim, 2071”. Aynı zamanda Korhan Uğur’un yazdığı ve yöneteceği altıncı filmi “Nal ile Mıh”ın yapımcısıyım. O filmimizi de hayata geçirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Hayallerim ise; 2024 ve sonrasında kaygısız gelecekler yaşamak. Huzur, Umut ve iyiliğin eksik olmadığı, dürüstlüğün ve cesaretin değer gördüğü, önemsendiği bir dünya içinde yaşayabilmek.

Serpil Altın; "Türkiye’de ilk sürdürülebilir yeşil filmi yapmak büyük cesaretti" - Resim : 4

 

 

Kaynak: Medyatava Özel
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin