Öyle bir şeyle sanat yapıyorlar ki... O hayvanın doğaya bıraktığı şeyleri sanat eserine dönüştürüyorlar

Depremin vurduğu Hatay'da yaşayan afetzede kadınların ellerinden çıkan sanat eserleri hem yapım tekniğiyle şaşırtıyor hem de güzellikleri ile büyülüyor. Eğitmen Çiğdem Fakı'nın eğitim verdiği 33 afetzede kadın, kirpilerin doğaya bıraktığı okları kullanarak rölyef tabloları yapııyor.,

Google Haberlere Abone ol
Öyle bir şeyle sanat yapıyorlar ki... O hayvanın doğaya bıraktığı şeyleri sanat eserine dönüştürüyorlar - Resim: 2

Rölyef sanatının Osmanlı dönemine dayandığını belirten eğitmen Fakı, “Rölyef sanatı Osmanlı'ya dayanmaktadır. İnce bir işçilik ve motiflerin birleştirildiği bir üslup içerir. Rölyef sanatı çok kıymetli bir sanattır. Biz rölyef sanatını günümüzde kirpi okuyla yapıyoruz. Kirpi okunun özelliği ise hattatta kullanılır, hattatta mürekkebi tutmaması ve dayanıklı olması ince bir ayrıntıdır” dedi.

Kirpi okuyla rölyef tablo yapımının unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Fakı, “Kirpi oku döküm rölyefi kullanırken, ahşap üzerine 9 kat tutkalla, ince bir işçilikle, sabırla ilerliyoruz. Biz kirpi oklarını doğadan, kirpilere hiçbir zarar vermeden elde ediyoruz. Kirpilerin doğaya attığı okları çiftçilerin ve köylülerin yardımıyla kirpilerin okları bize ulaşıyor. Kirpi oku, döküm rölyef sanatı unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımız arasındadır. Gelenekli ustalar tarafından yapılır. Ben kendim de gelenekli bir ustayım. Ustalardan öğrenip kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA
Etiketler sanat hatay afet afetzede