Nefesleri kesecek mi? Nefes-Yer Eksi İki filmi Nefes: Vatan Sağolsun'un başarısını yakalayabilecek mi? Sinema yazarları MedyaTava için yorumladı

17 Şubat 2023'te gösterime girmesi planlanan ancak 6 Şubat depremi nedeniyle bu tarih 15 Aralık'a ertelenen Nefes - Yer Eksi İki filmi seyirciyle buluşmak için hazır. Akıllara ilk olarak hiç şüphe yok ki; 2009 tarihli Nefes: Vatan Sağolsun'un gölgesinde mi kalacak yoksa üzerine mi çıkacak, sorusu geliyor. Sinema yazarlarının ilk yorumları ilk filmin hala başyapıt statüsünde olduğu yönünde ancak gişede iki milyona yakın belki de üzerinde seyirci çekeceğini düşünüyorlar.

Medyatava Özel Nefesleri kesecek mi? Nefes-Yer Eksi İki filmi Nefes: Vatan Sağolsun'un başarısını yakalayabilecek mi? Sinema yazarları MedyaTava için yorumladı

Nefes - Yer Eksi İki filminin vizyona gireceğini ilk duyduğumda 2009 yılında Nefes: Vatan Sağolsun filminde hissettiğim duyguları hatırlamaya çalıştım. 

Militarist biri değilim, savaş konseptli filmler hiçbir zaman favorim olmadı fakat Hollywood'daki örneklerini izlerken çoğu zaman duygulanırım. 

O sebeple Pearl Harbor, Apocalypse Now (Kıyamet) Black Hawk Down (Kara Şahin Düştü), Full Metal Jacket, Braveheart (Cesur Yürek) gibi filmler bende çok güçlü etkiler bırakmıştır. 

Bu yüzden de bir sinema televizyon mezunu olarak bizim ülkemizde neden böyle filmler çekilmiyor diye içten içe hayıflanmışımdır.

UYURSAN ÖLÜRSÜN!

İşte 2009 yılında gelen Nefes: Vatan Sağolsun filmi bu boşluğu bir nebze olsun doldurmuştu.

O günlerde herkesin dilinde olan "Uyursan ölürsün!" repliği ve Mete Horozoğlu'nun malum sahnedeki performansı unutulmazlar arasına girmişti.

14 yıl sonra gelen ve neredeyse devam filmi sayılabilecek Nefes - Yer Eksi İki ister istemez çok güçlü etkiler yaratan Nefes: Vatan Sağolsun ile kıyaslanacak.

İlk düşündüğüm aradan geçen 14 yıldaki teknolojik imkanları düşününce belki de görsel olarak çok daha iyi bir iş çıkacağı duygusu oldu.

İlk filmle olan tek benzerlik senaristlerden Hakan Evrensel'in bu kez tek başına kalemi eline almış olması. Bunun dışında her şeyi yeni ve belki de bu yüzden devam filmi demek çok da doğru olmayabilir. 

Ozan Uzunoğlu'nun yönetmen koltuğuna oturduğu filmin başrollerinde Murat Yıldırım, Bestemsu Özdemir, İlker Aksum, Şahin Kendirci, Arda Anarat, Eren Hacısalihoğlu gibi isimler yer alıyor. Film, yine terörle mücadele konusunu merkeze alsa da bu kez bir savaş muhabirinin de dahil olmasıyla bir yan hikaye gelişiyor. 

SİNEMA YAZARLARI NELER SÖYLEDİ?

Nefesleri kesecek mi? Nefes-Yer Eksi İki filmi Nefes: Vatan Sağolsun'un başarısını yakalayabilecek mi? Sinema yazarları MedyaTava için yorumladı

NİZAM EREN: "İLK FİLM BAŞYAPIT GİBİ KALIR"

Filmle ilgili yorumunu aldığım sinema yazarı Nizam Eren ilk olarak; "İlk film bunun yanında başyapıt kalır" cümlesini kurdu. Hangi açılarda böyle olduğunu sorduğumda ise; "İlk filmde çok güçlü bir senaryo vardı. Burada zaaflar mevcut. Ancak teknik olarak başarılı buldum. Gişesinin ise iki milyon civarında olacağını düşünüyorum, dedi. 

ASLIHAN SARAÇOĞLU: "SAVAŞ MUHABİRLİĞİNİN ZORLUĞUNU DA EKLEMİŞLER"

Aslıhan Saraçoğlu ise; "Ben de aynı fikirdeyim. Teknik olarak güzel. Özellikle son yarım saati beğendim. Mehmetçik destanı üzerine savaş muhabirliğinin zorluğunu da eklemişler. O hoşuma gitti" diye konuştu.

BURASI BİRBİRLERİNİN YAŞADIKLARINDAN HABERSİZ İNSANLAR ÜLKESİ

Fragmanda Murat Yıldırım'dan duyduğumuz "Burası birbirlerinin yaşadıklarından habersiz insanlar ülkesi" repliği Mete Horozoğlu'nun "Sen uyursan herkes uyur"u gibi slogan olacak mı bekleyip göreceğiz. Film şuanda kendisinden çok Bestemsu Özdemir'in galada giydiği enteresan kostümle konuşuluyor. Ölümlü Dünya 2 ile de yerli seyircinin yeniden salonlara çekildiği şu günlerde gişe yarışı hem hareketli hem de çekişmeli olacak. Herkese şimdiden iyi seyirler!

Nefesleri kesecek mi? Nefes-Yer Eksi İki filmi Nefes: Vatan Sağolsun'un başarısını yakalayabilecek mi? Sinema yazarları MedyaTava için yorumladı - Resim : 2

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin