Delta dizisinden yeni Orhan Pamuk kitabı: Üç Tarihi Roman

Orhan Pamuk’un Yapı Kredi Yayınları’nın Delta dizisinde daha önce Üç İstanbul Romanı ve Babalar, Analar ve Oğullar temalarıyla üçleme halinde yayınlanan romanlarının ardından, seriye son olarak Üç Tarihi Roman eklendi.  

Google Haberlere Abone ol
Delta dizisinden yeni Orhan Pamuk kitabı: Üç Tarihi Roman

“Tarihi roman yazmayı seviyorsunuz, neden?” sorusuna, “19. Yüzyıl Romantikler’inde olduğu gibi, şu anki dünyaya bir tür tepki, insanın bu yüzyılda yaşamaktan duyduğu bir tür hoşnutsuzluk var bende… Ama ‘kaçış’ duygusu kısa bir süre sonra… günümüze bir mânâ ile dokunma sorumluluğuna da yol açıyor” cevabını veren Orhan Pamuk, romanlarını tematik toplamlar halinde okurla buluşturan Delta dizisinin 3. cildi Üç Tarihi Roman’da Beyaz Kale, Benim Adım Kırmızı ve Veba Geceleri’ni bir araya getirdi.

Delta dizisinden yeni Orhan Pamuk kitabı: Üç Tarihi Roman

Üç Tarihi Roman cildin sonunda yer alan ve her üç romanın kaynakları, anlatım stratejileri ve araştırma ve yazılış süreçlerini enine boyuna tartışan özel söyleşisiyle, meraklısı için hem roman türü ve tarihi romana hem de Pamuk’un dünyasına dair kapsamlı, özel bir davet niteliğinde.

“Tarihi roman yazmanın asıl zorluğu, geçmişte kalmış bir dünyayı hayal etmek için romancının önce yıllarca kitap okumak zorunda kalmasıdır. Ama ben bunu zevkle yaptım, zevkle okuyup hazırlandım. Tolstoy Savaş ve Barış’ı yazmaya başlamadan önce yıllarca o dönem hakkında kitaplar okumuştur. Okumalardan sonra hayal gücümüzle geçmişi kurmaya ve ona “biz modernlere” uygun bir anlam vermeye başlarız. Derken romancının hayal gücü canlanır ve yeni bir dünya çıkar ortaya. Günümüzde geçen bir roman yazarın hayal gücüyle günümüzden nasıl kopar da bir masal olursa, aynı noktada tarihi roman, da tarihten kopar. İsşte o noktada tarihi romanla tarihi olmayan romanın farkı da kalmaz aslında.”

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin