Zeytinyağına dev zam!

Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı deposu olan Mersin'in Mut ilçesindeki fabrikalarda, sızma zeytinyağı fiyatları geçen yıl 22 lira iken, bu yıl 35 liraya oldu.

Google Haberlere Abone ol
Zeytinyağına dev zam!

Ekonomideki her geçen günkü kötü gidişat ve yüksek enflasyon zeytinyağı da kapsadı. 2020 yılı kilosu 18 ila 22 lira arasında olan zeytinyağı fiyatları, bu yıl fahiş bir şekilde zamlandı. Şu anda ise zeytinyağının litresi 35 TL'den satılıyor.

ZAM MARKETLERE DE YANSIYOR

Fabrikadan zeytinyağı 35 TL'den satılırken, marketlerde ise bu fiyat 70 ila 90 TL'yi görüyor. Zeytinin elek numarasına göre 2 lira ila 8 lira arasında fiyat verilirken, zeytinyağının daha çok para etmesi sebebiyle üretici zeytinyağı çıkarmayı tercih ediyor.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI  DA ARTTI

Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, geçen yıl zeytinyağı fiyatlarının 18 ile 22 lira arasında değişirken bu yıl dinglerinde 35 liradan satıldığına vurgu yaptı. Hıdır Kar, bu yıl zeytin rekoltesinin düşük olmasından dolayı zeytinyağı fiyatlarının arttığını dile getirdi. Kar, "Zeytinyağı sezonunun açılışıyla birlikte fiyatların bir anda 35 lira marketlerde ise 70 ile 90 lira arasında alıcı buluyor. Eleklerin en alt kısmındaki zeytin zeytinyağı için alınıyor ve kilosu en az 2 liradan alınıyor. Bu yıl zeytin rekoltesi geçen yıllara göre daha az. Bu da zeytinyağı fiyatlarını nerdeyse ikiye katladı. İlerleyen günlerde fiyatlar daha da yükselecek. Zeytin rekoltesinin düşük olması zeytinyağına etki etti" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN ZEYTİN DEPOSU

Mersin'de zeytin üretiminin yüzde 65'i, Türkiye üretiminin ise yüzde 14'ünün gerçekleştirildiği Mut'ta, 15 milyon kayıtlı zeytin ağacı bulunuyor. İlçede üretilen zeytinyağına 'Mut Zeytinyağı' adıyla 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi. İlçede 11 zeytin salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikası faaliyet gösteriyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin