'Zengin kesim kendini göstermek için caz festivaline gidiyor'

TRT Türk ekranlarında yayınlanan ‘‘Vapurda Çay, Simit, Sohbet’’e bu hafta Okay Temiz konuk oldu.

Google Haberlere Abone ol
'Zengin kesim kendini göstermek için caz festivaline gidiyor'

TRT Türk ekranlarında yayınlanan ‘‘Vapurda Çay, Simit, Sohbet’’e bu hafta da 30 yıla yakın İsveç’te yaşamış ünlü müzisyen Okay Temiz konuk oldu. Temiz, Türkiye’de caz müzik hakkında şunları söyledi:

 

Türkiye’de zengin kesim kendini göstermek için caz festivaline gidiyor

 

Örneğin İsveç’te fazla lükse kaçmayan, lüks araba kullanmayan, zengin olmayan, toplumsal olaylara duyarlı, reaksiyon gösteren, tetikte olan gençlik dinliyor cazı ve kaliteli rock’ı.

 

Türkiye’de zengin kesim de dinliyor ama dinlemiyor. Dinliyormuş gibi gözüküyor. Kendilerini göstermek için gidiyorlar. Bir buluşma yeriymiş gibi…Caz kulübü, festivaller…Biz de anlıyoruz demek istiyorlar çevrelerine.

  

Türkiye’de caz müzik için herşey çok pahalı

 

İsveç’te sponsor yok. Bir salonu çok ucuza kiralayabiliyorsun ve müzisyenler daha makul fiyatlar istiyorlar. Öyle Amerika’dan getirilen müzisyenler gibi dünyanın parası ödenmiyor. Buradaki müzisyenler de çalmak için, konsere çıkmak için çok para istiyor. Türkiye’de konser salonu fiyatları 40 milyar 50 milyar. Onun parasının çıkması için yüzlerce bilet satman gerekiyor. Onun için pop müzik yapılıyor. Kültürü olmayan, eller havaya bir müzik. Bizim konserimize gelen insanların paraları kısıtlı. Öyle olunca da konsere gelmiyorlar. Biz de konser veremiyoruz.

 

Belediyeler konser komitelerini daha farklı seçebilirler. Popüler de olsun ama bir tane olsun iki tane olsun. Yanına bir de alternatif müzik koysunlar Ben bunu istiyorum.

 

Biz sadece caz yapmıyoruz. Dünya müziği yapıyoruz. Caz artık bitti zaten. Herşeyi çalıyoruz. Bu akımı İsveç’te biz başlattık zaten. Biz şimdi cazcı diye kara listeye alınmışız ama biz bir tek caz yapmıyoruz. Zurna var, klarnet var her müziği yapıyoruz.

 

Yapımcılığını ve sunuculuğunu Ömer Öztürk’ün yaptığı ‘‘Vapurda Çay, Simit, Sohbet’’, cumartesi 14.15 ve 00.30, pazar 10.30’da TRT Türk ekranlarında.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin