"Zaytung, 'dürüst, tarafsız ve ahlâksız' peki ya öteki gazeteler?"

Zaman yazarı, bugünkü köşesine Zaytung'u taşıdı ve gazetelerle kıyasladı.

Google Haberlere Abone ol
"Zaytung, 'dürüst, tarafsız ve ahlâksız' peki ya öteki gazeteler?"

Zaman yazarı Turan Alkan bugünkü köşesinde, sloganı 'dürüst, tarafsız ve ahlâksız haber' olan mizah-haber sitesi Zaytung'u taşıdı ve Türkiye'de hangisi Zaytung, hangisi 'ciddi' gazete ayırmakta zorlandığını kaleme aldı. İşte o yazı:



Zaytung, ‘dürüst, tarafsız ve ahlâksız’ peki ya öteki gazeteler?

Zaytung adını daha önce duymamış olamazsınız. Almanca “Zeitung”, yani gazete kelimesinin Türkçe telâffuzu. Bizde genellikle gazete adının hemen altında yayının temel prensiplerini açıklayan birkaç kelime bulunur, Zaytung’inki şöyle: “Dürüst, tarafsız, ahlâksız haber”



“Niçin ahlâksız kelimesi seçilmiş?” diye sorabilirsiniz; Zaytung’un varlık sebebini bu küçük espriden öğreniyoruz. Zaytung, dürüst, tarafsız ama tırnak içinde ahlâksız bir gazete çünkü verdiği haberlerin gerçekle ilgisi yok. (Zaytung.com) adresi üzerinden yayınlanan Zaytung sitesi, başta toplumsal alışkanlıklarımız, yaygın tepkilerimiz, davranışlarımız, gazetelerimiz, futbolumuz, siyasetimiz olmak üzere hak eden herkesle tatlı tatlı dalgasını geçiyor ve tersinden hareketle nasıl olması gerektiğine dair ince bir mesaj yolluyor okuyucularına.



Geçenlerde gazeteye uğradığımda birikmiş postalar arasından Zaytung’un 2012 yılı almanağı çıkınca çok sevindim. Yıl boyunca yapılan haber-şakalardan seçmelerin verildiği almanağı, ironiden haz eden herkese tavsiye ederim (April Yayıncılık, 144 sayfa, İstanbul, 2013, 20 TL)



    Birkaç örnek vermezsek tadı çıkmayacak; öyle yapalım ve internet sitesindeki bazı haberlerin sadece başlıklarını vererek, aslında hangi ağacın çürük meyvelerini taşladığını görelim:



*



(Dış politikamız hakkında)



Protesto gösterileri nedeniyle zor günler geçiren Tunus hükümetine bir darbe de Türk Dışişleri’nden geldi: “Tunus hükümetinin yanındayız...”



*



(Üniversite sınavları ve seçme sistemi hakkında)



Üniversite sınavındaki 3. senesinde Eğirdir Dağ Komando Okulu’nu kazandığını öğrenen Alper Enverli’de (20) buruk sevinç.



Köşe yazısının tamamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin