Yüzbinlerin gözü Meclis'teydi. Sözleşmeli personele kadro düzenlemesi kabul edildi. Kadro için KPSS zorunluluğu getiriliyor

Yaklaşık yarım milyon çalışanın beklediği sözleşmeli çalışanlara kadro düzenlemesi için görüşmeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaydı. Görüşmelerin ardından kadro düzenlemesi kabul edildi. Kadro için KPSS zorunluluğu getiriliyor. Kimleri kapsıyor, düzenlemede neler var, Meclis'e ne zaman gelecek? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Yüzbinlerin gözü Meclis'teydi. Sözleşmeli personele kadro düzenlemesi kabul edildi. Kadro için KPSS zorunluluğu getiriliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 'Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşülerek kabul edildi.

Teklifle; kamunun çeşitli kurumlarında ve mahalli idarelerde sözleşmeli çalışan personel kadroya alınacak. 28 Kasım 2022 tarihinden önce sözleşmeli olarak çalışmaya başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan doğrudan doğruya bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçecekler. Memur kadrosuna geçtikten sonra 1 yıl süreyle aynı kadroda ve aynı görevde çalıştıktan sonra tayin haklarını elde etmiş olacaklar. Söz konusu yasa teklifi; 458 bin 615 çalışanı kapsıyor. Sözleşmeli personel; görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi, tayin imkanı gibi birtakım haklara sahip olacak.

KADROYA GEÇİŞLER TALEBE BAĞLI

Kadroya geçişler, talebe bağlı olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personelin hakları, görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacak. 4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı olarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamına alınıyor. Kamu hizmetlerinde aksama yaşanmaması için bu kapsamda kadroya geçecek mahalli idareler personelinin sadece mahalli idareler arasındaki nakli yapılabilecek; diğer sözleşmeli personel ise sözleşmeli statüdeki sürelere dahil 4 yıllık hizmetini doldurduktan sonra nakil hakkına kavuşmuş olacak. Bundan sonra istihdam edilecek personel, düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak. Yasa teklifi ile; sözleşmeli personele memurlarda uygulandığı şekliyle disiplin ve görevden uzaklaştırmaya ilişkin cezalar da uygulanacak.

MAHALLİ İDARELERDEKİ SÖZLEŞMELİ İSTİHDAMA KPSS ŞARTI

Düzenleme ile; mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel istihdamını, memurlar gibi düzenleyerek, bu personel için de Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) zorunluluğu getiriliyor.

Teklifle: 4/B ile teşkilat kanunlarına tabi 413 bin 617, mahalli idarelerdeki 36 bin 346, aile hekimliklerinde kamu dışından aile sağlığı elemanı 3 bin 542, sulama birliklerindeki 32 kişi olmak üzere 453 bin 620 personel ve diğerleriyle birlikte 458 bin 615 çalışanın kadroya geçmesi öngörülüyor. 

MALİYET ANALİZİ ÇIKARILDI

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte; bazı kurumların maliyet analizi de çıkarıldı. Buna göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; 2 bin 495 sözleşmeli personel bulunuyor. Kısmi süreli sanatçıların sürekli sözleşmeli olarak istihdam edilmeleri durumunda yıllık ilave maliyet 243 milyon 331 bin 302 TL olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre; sözleşmeli kadroya geçecek personelin yıllık maliyeti 77 milyon 237 bin 280 TL olacak. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; vekil olarak görev yapanların memur kadrolarına atanmaları durumunda yıllık ilave maliyet 22 milyon 150 bin 292 TL olarak hesaplandı.

KİMLER KAPSAYACAK?

AK Parti'li Etyemez, 2018'de yaptıkları düzenlemeyle kamu görevinde bulunan yaklaşık 725 bin taşeron personelin kadro meselesini çözüme kavuşturduklarını hatırlatarak, "Yeni yasal düzenlemeyle çeşitli kurumlarda çalışan 458 bin 615 çalışan kadroya alınacak. Kadroya geçişler talebe bağlı olacak. 657 sayılı kanunun 4B maddesinin yeniden düzenlenmesini sağlıyoruz. 4B maddesine göre, bundan sonra işe alınacak sözleşmeli personelle ilgili düzenleme yapılmaktadır. Proje bazlı işlerde, 1 yıldan az süreli hizmetlerde, yabancı uyruklu personel istihdam edilmesini gerektiren hizmetlerde, yurt dışı teşkilatında çalışanlar kadroya geçemeyecek, sözleşmeli çalışmaya devam edecek" dedi.

Bu istisnalar dışında işe alınan sözleşmeli personelin, 3 yılın sonunda talepleri halinde kadroya geçebileceğini belirten Etyemez, "Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere 3 yıl, kadroya geçtikten sonra 1 yıl olmak üzere toplam 4 yıllık hizmet süresini tamamladıktan sonra naklen atanabilecek" diye konuştu. 

Sunumun ardından söz alan muhalefet partileri sözcüleri ise teklifin kapsamının genişletilmesi önerisinde bulundu. Teklife ilişkin görüşmeler, komisyonda sürüyor.

KADROYA GEÇEN PRSONELİN MAAŞINDA DÜŞÜŞ OLACAK MI?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AK Parti, MHP ve BBP’nin sunduğu Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. 9 maddelik teklif, 458 bin 615 sözleşmeli memurun kadroya geçirilmesini öngörüyor. Teklifle ilgili çok ilginç bir durum ortaya çıktı. Etki analizine göre, bazı kadrolara geçen personelin maaşlarında düşüş olacak.

 AYNI YERDE ÇALIŞANLAR ARASINDA HAKSIZLIKLARA SEBEP OLACAK

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, teklifin çok önemli bir konuya yönelik olduğunu ancak gerekli özenin gösterilmediğini öne sürdü.

Aynı yerde farklı statüde çalışanlar açısından da devlet açısından da haksızlıklara, hukuksuzlarla, yanlışlıklara sebep olan bir sistem oluştuğunu savunan Kuşoğlu, "2017 referandumuyla kamu personel yönetiminin kurumsal yapısı da önemli ölçüde değişti. Gözden kaçıyor ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform ihtiyacı varken kamu personel rejimini bozdu ve sıkıntılı bir hale getirdi. Bu sistemde hizmet, personel ve ücret ilişkisi kurulamadı, birbirinden koptu. Bu konu epeydir hem çalışanlar açısından hem de devlet açısından önemli bir sorundur" diye konuştu.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, sözleşmeli istihdam modelinin tüm çalışanlar üzerinde olağanüstü bir yaptırım aracı olduğu gerekçesiyle geçmişte eylemler yaptıklarını ve bu eylemlerde şiddet gördüklerini öne sürdü.

Yıllardır ortaya koydukları taleplerinin bir kısmının bugün gündeme geldiğini söyleyen Turan, "Biz bu değişiklikleri, olumlu yanları olmakla birlikte hala güvenceli bir çalışma rejimi olarak tarif edemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"TAMAMEN GÜZENCELİ DEVLET MEMURU OLSUNLAR"

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, düzenlemenin yetersiz olduğu eleştirisinde bulundu.

Teklifin ihtiyaç sahiplerinin tamamını kapsamadığı için gelecekte yeni sorunlarla karşılaşılacağını iddia eden Yılmaz, "Devletin işini görmek üzere istihdam edilen personelin tamamı aynı statünün sahibi olmalı. Sözleşmeli personel kendisinin devlete olan bağını pamuk ipliğiyle bağlı görüyor, onun için de sürekli kamusal otoritenin üzerinde bu güvenceyi sağlaması için baskı kuruyor. Bir şeyi değiştirelim, 'sözleşmeli' kavramını çıkaralım; devletin işini görecek olanlar tamamen güvenceli ve devlet memuru olsunlar." diye konuştu.

MHP: HERKES KADROLU ÇALIŞMAYI TERCİH ETMEYEBİLİR

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, sözleşmeli personelden talep edenlerin kadroya geçirileceğini ifade ederek, sözleşmeli personel statüsünde çalışmanın da bir hak olduğunu, farklı sebeplerle kadrolu olmayı tercih etmeyeceklerin de bulunabileceğini söyledi.

Bunun taleple yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan Aksu, sözleşmelilerin bir kısmının memuriyete geçmek istemesinin altında ilerleme, yükselme hakkının da bulunması olduğunu kaydetti. Aksu, bu şekilde düzenlemenin sadece memuriyet güvencesi sağlamayacağını, bazı haklar da getireceğini belirtti.

Daha önce 4/C statüsündekilerin intibakıyla ilgili bir sorun olduğunu anlatan Aksu, bu statüdekiler memuriyete geçtiklerinde hizmetlerinin memuriyette geçmiş gibi sayılmasına ilişkin bir değerlendirme yapılabileceğini dile getirdi.

Aksu, teklifi desteklediklerini açıkladı.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin