Yunus Nadi Ödülleri sahiplerini buldu

Cumhuriyet Gazetesi tarafından 1946'dan bu yana verilen Yunus Nadi Ödülleri sahiplerine verildi.

Google Haberlere Abone ol
Yunus Nadi Ödülleri sahiplerini buldu

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Cumhuriyet Gazetesi tarafından 1946'dan bu yana verilen Yunus Nadi Ödülleri Şişli Nazım Hikmet Kültür Evi'nde düzenlenen geceyle sahiplerini buldu. Yunus Nadi Ödülleri'ne bu yıl roman kategorisinde Sema Kaygusuz, öyküde Yalçın Tosun ve İnan Çetin, şiirde Erdal Alova, karikatürde Hicabi Demirci, fotoğrafta Ümmü Kandilcioğlu, kısa filmde Yakup Tekintangaç, sosyal bilimler ve araştırmada Gülhan Erkaya Balsoy layık görüldü. 



Cumhuriyet Gazetesi'nin 92.Yılının da kutlandığı geceye, gazeteciler, bazı CHP milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede, Ünlü Oyuncu Beren Saat de sunuculuk yaparken Nazım Hikmet Korosu mini bir konser verdi.



"4 ARKADAŞIMIZ TOPLAM 14 YIL 10 AY HAPİS CEZASIYLA ÖDÜLLENDİRİLDİ" 



Açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç, “28 Nisan'dan düne kadar yaşadığımız süreç Cumhuriyet'in 92 yıllık yayın yaşamını da özetliyor. Bu süreç içinde 4 arkadaşımız Can Dündar, Erdem Gül, Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan toplam 14 yıl 10 ay hapis cezasıyla ödüllendirildi. Biz gazeteciler olarak yaptığımız işin önemini, tehlikelerini bilerek yapıyoruz. Ama ifade özgürlüğü konusundaki duyarlılığımız kimi çıkarları rahatsız ettiği için, kuraldışı bir yöntemle bizi cezalandırmaya kalkıyorlar. Son Can ile Erdem'in mahkumiyeti, olağanüstü bir şaşkınlık yarattı. Çünkü Anayasa Mahkemesi, tutukluluk ile ilgili hak ihlalini saptayan kararında bunun bir gazetecik faaliyeti olduğunu vurgulamıştı. Gazeteciler, devlet sırlarını saklamakla görevli değildir, bunu saklama görevi devleti yönetenlere aittir. Gazeteci, onlar ihmal ettiyse bulunca yazar" dedi.



"BENDEN ZİYADE EŞİM DAHA POPÜLER, ONU ÇAĞIRACAKLAR DİYE DÜŞÜNMÜŞTÜM" 



Can Dündar ise, “Aslında benden ziyade eşim daha popüler, onu çağıracaklar diye düşünmüştüm. Her başarılı erkeğin arkasında onun yakasına yapışmış bir kadın vardır. Bu dönem Türkiye'nin derin bir sessizliğe büründüğün, korkuların egemen olduğunu, birçok kesimin sindiğini görüyoruz. Cumhuriyet ailesi olarak bu suskunluğa karşı hep sesimizi yükseltmeğe, haksızlığın üzerine gitmeye ve haberciliğin tüm ilkelerine sonuna kadar sahip çıkmaya, bu baskı rejimine karşı dimdik ayakta durmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.



İŞTE KAZANANLAR...



Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Sema Kaygusuz, Barbarın Kahkahası adlı romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü'ne değer görüldü.



Yunus Nadi Öykü Ödülü'nü, Bir Nedene Sunuldum kitabıyla Yalçın Tosun ve Kureyş'in Kurtları kitabıyla İnan Çetin kazandı.



Erdal Alova ise “Antik Çağ Anadolu'sundan 'insan manzaraları' sunduğu Birinci Çoğul Şarkı adlı kitabıyla şiir dalında ödüle değer görüldü.



Sosyal Bilimler ve Araştırma Ödülü'ne ise Kadın ve toplumsal cinsiyet tarihçiliği üzerine çalışan İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülhan Erkaya Balsoy "Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı: Geç Osmanlı Doğum ve Beden politikaları" kitabıyla ödüle layık görüldü.



Karikatür ödülü, Hicabi Demirci'nin Hukuk Firar'da adlı yapıtına, Fotoğraf ödülüÜmmü Kandilcioğlu'na, Kısa film ödülü ise “Azadö adlı filmiyle Yakup Tekintangaç'a verildi.



Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Hikmet Çetinkaya ile Şükran Soner'e 50. Yıl plaketi verildi.



"Yunus Nadi Ödülleri sahiplerini buldu" Galerisine Göz At

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin