Yunanistan'daki seçim sonuçları belli oldu. İşte kazanan parti

Yunanistan genel seçimler için sandık başına gitti. Ülkede kayıtlı yaklaşık 9 milyon 800 bin seçmen sabah 07.00'den akşam 19.00'a kadar oy kullandı. Yunanistan'daki seçimde kazanan belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'daki seçim sonuçları belli oldu. İşte kazanan parti

Seçimlerin galibi Kiryakos Mitsotakis liderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) oldu. Radikal sol SYRIZA ise ND'nin oldukça gerisinde kaldı.

Sandıkların yüzde 80'i açılırken Başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi (ND) yüzde 40.8 oy alarak resmi olmayan sonuçlara göre seçimi önde bitirdi.

Aleksis Çipras liderliğindeki SYRİZA ise yüzde 20.1 oranında oy aldı. Sosyalist PASOK yüzde 11.6 iken komünist Parti KKE yüzde 7.1 oy aldı. Milliyetçi LISY partisi 4.4 ile beşinci parti olarak parlamentoya girme hakkı kazandı.

Yunanistan'daki seçim sonuçları belli oldu. İşte kazanan parti

Açılan sandıklar Mitsotakis'in önde bulunduğunu göstermesine rağmen bu seçimler nisbi seçim sistemi ile yapıldığı için ND tek başına hükümet kurabilmesi için gerekli olan yüzde 46 oranını tutturamadı.

Bu durumda seçimlerin haziran sonu ya da temmuz başına yeniden yapılması söz konusu.

İkinci tur ihtimali

Ülkede kayıtlı yaklaşık 9 milyon 800 bin seçmen bulunuyor.

2016'daki kararla oy kullanma yaşının 18'den 17'ye düşürülmesinin ardından bu yılki genel seçimlerde ilk kez 17 yaşındaki seçmenler de oy kullanabiliyor.

İlk kez oy kullanabilecek 17 yaşındaki seçmen sayısı 112 bin 97 olarak kayıtlara geçerken, yaşları 17 ila 21 olan seçmen sayısı ise 438 binin üzerinde.

Hükümet kurulamaması halinde, seçmenlerin ikinci kez sandığa gitmesi gerekecek.

Ancak sandığa ikinci kez gidildiğinde, en çok oy alan parti, mecliste fazladan 20 sandalyeye (bonus vekillik) sahip olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin