YSK'nın Erdoğan'ın adaylığı kararına İYİ Parti'den açıklama: Hukuki değil

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, YSK'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına yapılan itirazları reddetmesine tepki gösterdi. Poyraz, “Anayasa’nın açık kuralına rağmen hukukun en temel kaideleri hiçe sayılarak, Anayasa’yı kendilerinin ve daha doğrusu bir kişinin görüş, istek ve inançları, hatta ideolojileri doğrultusunda yorumlamaya çalıştıkları görülmüştür açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
YSK'nın Erdoğan'ın adaylığı kararına İYİ Parti'den açıklama: Hukuki değil

YSK, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin geçici aday listesine yapılan itirazları bugün karara bağladı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Millet İttifakı’nın adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçmenlerce aday gösterilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Cumhur İttifakı’nın adayı olan Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için yapılan itirazların reddedildiğini açıkladı. Yener, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sinan Oğan’ın kesin aday listesinde bulunduklarına karar verilmiş olup, karar ilan edilmek üzere bugün Resmi Gazete’ye gönderilecektir” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına İYİ Parti itiraz etmişti. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, yaptığı yazılı açıklamada YSK’nın kararını değerlendirdi:

2007 yılındaki anayasa değişikliği ile gelen, cumhurbaşkanının görev süresinin beş yıl olduğuna ve bir kişinin en fazla iki kez cumhurbaşkanı olarak görev yapacağına ilişkin kural gereği Erdoğan'ın adaylığına itiraz ettiklerini hatırlatan Poyraz, "İtirazımızın temelinde, hukuk devletine ve anayasal ilkelere bağlılığımız ve hukuka olan saygımız vardır" dedi.

“HUKUKİ BİR YORUM OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ”

Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği kararda, Anayasa’nın açık kuralına rağmen hukukun en temel kaidelerinin hiçe sayıldığını söyleyen Poyraz, "Anayasa’yı kendilerinin ve daha doğrusu bir kişinin görüş, istek ve inançları, hatta ideolojileri doğrultusunda yorumlamaya çalıştıkları görülmüştür." dedi.

"HUKUKEN İZAH EDİLEMEZ"

Poyraz'ın açıklaması şöyle;

"Anayasal düzenlemeler ve yoruma ilişkin ilkeler mevcutken Yüksek Seçim Kurulu’nun anayasa hükmünü aşırı ve garip bir biçimde yorumlayarak verdiği kararında kurala istisna getirmesi, hukuken izah edilemez. YSK tarafından yapılan yorum, hukuki bir yorum olarak nitelendirilemez.

İYİ Parti ve kurucu iradesi olduğumuz Millet İttifakı’nın Türk milletine vermiş olduğu en önemli söz, bağımsız ve tarafsız yargının tesisidir. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’le birlikte, tek kişinin sesi değil, milletin sesi olan bir düzeni hep birlikte inşa edeceğiz. Milletimiz emin olsun ki bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis edeceğiz ve bir daha hiç kimse kendisini Anayasa’nın ve yasaların üstünde göremeyecektir. Hiçbir organ, hiçbir kimse, Anayasa’nın açık hükümlerini ‘yorum’ adı altında çiğneyemeyecektir.

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milletimiz yeniden tarih yazacak ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olarak seçecek ve İYİ Parti’mizi büyük bir teveccühle birinci parti yaparak Gazi Meclis’imizde yeniden, ama güçlendirilmiş parlamenter sistemi inşa edecek anayasa değişikliğini yapabilecek çoğunluğu verecektir. Biliyor ve inanıyoruz ki hiç kimse milletten büyük değildir."

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin