YSK'dan cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili reklam kararı!

Yüksek Seçim Kurulu, siyasi partilerin destekledikleri cumhurbaşkanı adayı ile ilgili olarak siyasi reklam verebileceğine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
YSK'dan cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili reklam kararı!

Yüksek Seçim Kurulu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reklamlara ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.



YSK kararında, ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin demokratik toplum düzeni gereklerine uygun olmasının, adayların özgür, eşit, serbest biçimde kendilerini tanıtmasının, program ve projeleriyle yarışmasına olanak sağlayan bir ortam oluşturulması koşuluna bağlı olduğunu belirtti. Kamuoyunu etkileyip, yönlendirebilmeleri nedeniyle radyo ve televizyon yayınlarının, seçim döneminde daha ayrıntılı ve özenle uygulanması gereken usul ve esaslara tabi tutulduğunun anımsatıldığı kararda, siyasi reklamın amacının adayların yapmayı düşündükleri siyasi faaliyetlerini ve kendilerini halka anlatması olduğu ifade edildi. Kararda, medya hizmet sağlayıcılarının da seçimin özgür, serbest ve eşit koşullarda adil bir biçimde yapılabilmesi için, adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlayacak biçimde hizmet sunmaları gerektiği kaydedildi. Reklam yayınlarından yararlandırılmada tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine ve ücret eşitliğine uyulmasının zorunluluğuna dikkat çekilen kararda, siyasi partilerin de destekledikleri cumhurbaşkanı adayı ile ilgili olarak siyasi reklam verebilecekleri belirtildi.



REKLAMLARDA TÜRK BAYRAĞI VE DİNİ İBARELER KULLANILAMAYACAK



Medya hizmet sağlayıcılarının, cumhurbaşkanı kesin aday listelerinin Resmi Gazete'de yayımlandığı 11 Temmuz 2014 tarihinden oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede siyasi reklam yayınlayabilecek. İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamaması durumunda ise Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilan edildiği 11 Ağustos 2014 tarihinden oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan süre içinde de siyasi reklam yapılabilecek. Adaylar ve siyasi partiler siyasi reklamlarında Türkçeyi kullanmalı esas olacak. Adaylar ve siyasi partiler verecekleri siyasi reklamlarda Türk Bayrağı ve dini ibarelerin kullanılamayacak. Aynı reklam kuşağında, birden çok adayın ve siyasi partinin siyasi reklam yayınlanmasını istemesi halinde, istekliler arasında kura çekilerek o reklam kuşağında yayınlanacak siyasi reklamlar tespit edilecek. Yayın dışında kalanlara ise istekleri halinde bir sonraki reklam kuşağında yayınlanması için öncelik verilecek. Medya hizmet sağlayıcılarının, yayınlayacakları siyasi reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam kuşağı düzenleyemeyecek. Bir medya hizmet sağlayıcısında yayınlanacak siyasi reklamların ücretinin adaylara ve siyasi partilere göre değişkenlik gösteremeyecek. Siyasi reklamlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından izlenecek, denetlenecek ve değerlendirilecek. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenecek. RTÜK, siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılık tespit edilmesi halinde ise rapor düzenlenecek ve YSK'ya sunacak. Yerel düzeyde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde ise, RTÜK tarafından düzenlenen raporlar, yayın kuruluşunun merkezinin bulunduğu yer ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilecek. (ANKA) 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin