YKS TYT soru kitapçıkları açıklanıyor. YKS'nin ilk oturumu sona erdi. Merak edilen TYT soru ve cevapları ÖSYM tarafından paylaşılacak

YKS sınavının ilk oturumu bugün gerçekleşti. Yurdun dört bir yanında oluşan sınav heyecanının ilki atlatıldı. Bugün Saat 10.15'de başlayan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 165 dakika sürdü. Sınav sonrasında ise üniversite adayları, başarı puanlarını ölçmek için YKS soruları ve YKS cevaplarını incelemek isteyecek. İşte cevap anahtarının yayınlanacağı tarih...

Google Haberlere Abone ol
YKS TYT soru kitapçıkları açıklanıyor. YKS'nin ilk oturumu sona erdi. Merak edilen TYT soru ve cevapları ÖSYM tarafından paylaşılacak

YKS'ye giren binlerce üniversite öğrencisi adayı, YKS TYT soru ve cevaplarının ne zaman açıklanacağını araştırmaya başladı. ÖSYM tarafından yayımlanması ve erişime açılması beklenen soru kitapçıklarının ve cevap anahtarının ne zaman, nereden açıklanacağı ise birçok öğrencinin gündeminde yerini aldı. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 18 Haziran Cumartesi günü uygulanan YKS sınavına dair şu açıklamalarda bulundu:

"18 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te uygulanacak olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) adaylara, Türkçe Testi'nde 40, Sosyal Bilimler Testi'nde 20, Temel Matematik Testi'nde 40, Fen Bilimleri Testi'nde 20 soru olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek. 19 Haziran Pazar günü saat 10.15'te yapılacak olan Alan Yeterlilik Testlerinde (AYT), Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40 soru, Matematik Testi'nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi'nde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. 19 Haziran Pazar günü saat 15.45'te gerçekleşecek Yabancı Dil Testi (YDT) 5 dilde uygulanacak, 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek"

YKS TYT soru kitapçıkları açıklanıyor. YKS'nin ilk oturumu sona erdi. Merak edilen TYT soru ve cevapları ÖSYM tarafından paylaşılacak

SORU VE CEVAP ANAHTARI 

YKS soru ve cevap anahtarlarının açıklanacağı gün ve saate ilişkin ÖSYM tarafından henüz bir açıklama yapılmadı fakat 3.oturumun ardından yani AYT ve YDT oturumlarının da sonlanmasının ardından, 19 Haziran Pazar akşamı soru ve cevap anahtarlarının açıklanması öngörülüyor.

YKS TYT SORU VE CEVAPLARINA NEREDEN BAKILIR?

Sınava giren adaylar tüm sorulara 10 gün boyunca erişim sağlayabiliyor. Sınava girmeyenler ise soruların yalnızca bir bölümünü görüntüleyebiliyor. Bu sebeple, adaylar tahmini puanlarını hesaplama imkanı buluyor. Soru kitapçıkları ve cevap anahtarı ÖSYM'nin web sitesinde yayımlanıyor. 

 

YÖK Başkanı Özvar YKS ile ilgili açıklamalarda bulundu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2 yıl önce hayatını kaybeden İstanbul Ticaret Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Sabri Orman'ı anma programına katıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi'nde saat 09.00'da gerçekleşen panel sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özvar, 18-19 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"BU SINAV BAŞARI SIRALAMASINA DAYALI"

Bu yıl YKS'ye 3 milyon 250 bin adayın gireceğini hatırlatan Prof. Dr. Erol Özvar, "Bu sınava girecek müstakbel meslektaşlarımıza başarı dilemek istiyorum. Arzu ettikleri programı umarım kazanmış olurlar. Bu sene pandemiden sonraki ilk sınav olacak. Maskesiz öğrencilerimiz kendi içinde rekabet edecekler. Türkiye'de 1 milyona yakın bir kontenjan var. Bu kontenjan için 3 milyon 250 bin adayımız üniversite sınavında yarışacaklar. Sınav başarı sıralamasına dayalı bir sınavdır. Yani bu sınavda kim daha fazla soru çözer, kim daha fazla başarılı olursa sınav sıralaması ona göre teşekkül edecektir. Bu açıdan sınavın başarı sıralamasına dayalı olduğunu unutmamaları lazım" dedi.

"DAHA ÇOK SORU ÇÖZMELERİ İÇİN SÜRE UZATILDI"

Sınav süresinin 30 dakika uzatıldığının altını çizen Özvar "Biz YÖK olarak daha önce ilan ettiğimiz gibi bu önemli sınavda, süreyi 30 dakika kadar uzattık. Bunu öğrencilerimiz için; sorularla daha fazla meşgul olmaları, daha fazla çözmeye çalışmaları, biraz da streslerini azaltmaları maksadıyla böyle bir karar aldığımızı bilmenizi isterim. Bu sınavın 30 dakika uzamasının sınav sorularının kolaylığı ya da zorluğuyla hiçbir alakası yok. Sınavdaki soruların zorluğu ya da kolaylığı bu soruları hazırlayan hocalarımızın, soru hazırlama tarzıyla alakalı. Bizler de soruları bilmiyoruz, bizim için de tam bir merak konusu. Sınavdan sonra soruların durumunu, kolaylığını, zorluğunu birlikte tartışacağız, birlikte değerlendireceğiz" diye konuştu.

REKABETİ ARTIRMAK İÇİN BARAJI KALDIRDIK

YKS'de barajın kaldırılmasıyla ilgili görüşlerini de dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sene ikinci önemli yenilik barajın gerek Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) gerek Alan Yeterlilik Testleri'nde (AYT) kaldırılmış olması. Bizim bunu yapmamızın sebebi, rekabeti biraz daha artırabilmek. Bu barajlar kalktı ama başarı sıralamasına dayalı baraj devam ediyor. Gerek tıp fakültesi, gerek diş hekimliği gerekse hukuk fakültesi gibi branşlarda başarı sıralaması devam etmektedir. Dolayısıyla bu baraj meselesi, büyük ölçüde psikolojik motivasyonu artıracak, öğrenci arkadaşlarımız için de programları tercih edeceği tabanı yaygınlaştırmış olacak. Daha fazla tercihte bulunabilen öğrenci sayısının artırılmasına vesile olacaktır. Kendilerini rahat hissetmeliler. Önlerinde bir sınav var. Bizler onları üniversitelerde bekliyoruz. Onlarla beraber inşallah geleceği beraber inşa edeceğiz. Onlara üniversitelerimizde bilgi, beceri, yetkinlik, ne varsa tüm bunları öğrencilerimize aktaracağız. Kendilerini iyi bir vatandaş, iyi bir insan, üretken bir şahsiyet olmaları için elimizden gelen her türlü gayreti üniversitelerimizde ortaya koyacağız. İnanıyoruz ki, üniversitelerimizde alacakları bu eğitimle, geleceği inşa edecekler. Zira gelecek gençlerindir."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin