Yılmaz Erdoğan: Türk Sineması'na açık bir saldırı!

Yılmaz Erdoğan sinema sektöründe yaşanan tartışmalar ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz Erdoğan: Türk Sineması'na açık bir saldırı!

Oyuncu, yünetmen, senarist ve yapımcı Yılmaz Erdoğan, TRT Haber ekranlarında Fuat Kozluklu'nun sorularını yanıtladı. Erdoğan yaşanan kriz ile ilgili şu açıklamaları yaptı;



'Toplantılara gelmediler'



"Bu yeni bir şey değil. 2014 yılında ben basına bir açıklama yaptım. Mısır fiyatı bilet fiyatını geçmeye başlamıştı. Biz mısıra karşı değiliz. Giderek kampanyalarla bilet fiyatını aşağıda tutup, mısır fiyatlarını yüksek tutan bir grup söz konusu. Biz bir toplantı talep etmiştik ona da gelmediler.



'Sayın Kültür Bakanı bu konu ile ilgili çok hızlı çalıştılar'



İş artık filmden kazandığınız para ile yeni bir film yapamama durumuna geldi. Sayın Kültür Bakanı bu konu ile ilgili çok hızlı çalıştılar. Ve yeni yasa bu hafta inşallah komisyona giriyor. Esas konu şeffaflık. Biz bilet satışını göremiyoruz. 30 liradan bilet satıp bunun 10 lirası bilet sayılınca iş farklı oluyor. Cem çok net birşey söyledi. Yapın 15 lira mısır bizden olsun dedi.



'Yöneticileri özel olarak krizi tırmandırıyorlar'



Bir sürü yere milyonlarca bilet dağıtmak. Mesela eczane, dönerci gibi yerlere binlerce bilet veriliyor. Benim bu kurumla Mars ile bir sorunum yok. Biz bu firma ile savaşmıyoruz. Ama bu firmanın şu andaki yöneticileri özel olarak krizi tırmandırıyorlar. Neden bilmiyorum. Sinema salonu sahibi Koreli ya da Türk yeni sanatçılar çıkarması gibi bir şey söylemesi, kara tahtayı yapan adamın milli eğitim benden sorulur demesine benziyor. Biz ne zaman toplantı talep etsek onlar gelmiyorlar.



'Vietnam'da da aynı şeyi yapmışlar'



Vietnam'da da aynı şeyi yapmışlar. Ve buraya gelen arkadaş orada da konuşmuş. Hatta verdikleri röportajlar bile hemen, hemen aynı. Dağıtım konusu gibi şeylerde biz Koreliler ile çalşıyoruz. Aramız da gayet de iyi. Ama bu gelen arkadaş farklı. Kanun çıksa da uygulamayız diyor. Sürçu zihin gibi geliyor bana. Kanunu tanımıyorum, sen tanımasan da kanun seni tanır.



'Türk sinemasının bitmesi gibi bir şey olamaz'



Türk sinemasının bitmesi gibi bir şey olamaz. O kadar güçlü olduklarını düşünmemek lazım. Artık her türlü seçeneği var insanın. Onları biz bina ettik. Onlar bizi bina edemezler. Mesela Mahsun'a para verdik diyorlar. O verdikleri geri alacakları ve faiz aldıkları bir para.



'Yeni yasa çok önemli'



Sayın Bakan hem onlarla hem de biz ile görüştü ve çok ilgili. Bu yasa kampanya meselesinin önünü kesiyor. Şeffaflaştırıyor. Bütün yapımcıların fikrini biliyorum, isteğimiz aynı şekilde yasalaşması. Ve bu yasa ile bakanlık denetleyici konumuna geliyor.



'Yerli sinemaya açık bir saldırı'



Ortak sorunlarımız var ortak çözümler gerektiren. Yaz aylarında bizim filmlerimiz vizyona girmiyor. Diğer sinemacılar tekrar yerli filmler girsin dedik kabul ettiler. Bunlar yine kabul etmediler. Problem çok açık. Yine de işlerini iyi yapmadıklarını ve kasıtlı olmadığını düşünmek istiyorum. Ama baktığınızda bu yerli sinemaya açık bir saldırı. Kimi yapımcılarla görüştüklerini duydum. Bizimle görüşme talep edilirse görüşürüz. Biz ilk çağırdığımızda gelselerdi belki yasa üzerinde bile beraber çalışırdık.



Organşze İşler 2 ne zaman vizyona girecek?



Valla şu anda ben buraya gelmeden önce montajdaydım. Çok tatlı fragman var. Üzerine tarih atmayı bekliyoruz. 2-3 gün içerisinde umarım açıklarız. Yasayı beklemek de bir seçenek ama illa devletin mi araya girmesi gerekiyor. Biz karşılıklı olarak anlaşabiliriz. Takvimlerimiz kaydı. Ben, Cem, Şahan'ın filmleri var. Biz yapımcılar olarak takvim ile çalışıyoruz. Biz hazırız. Bence seyircimiz konuyu da anladı. Bir çok sinema var. Birisi arada grev kırarsa bence onun problemi olur.



'Netflix ile de görüşüyoruz'



Netflix ile de görüşüyoruz. Hem orada hem sinemada olabilir. Seçenekler çok fazla. Herkes ile görüşürüz. Yeni yasa çıkarsa krizi çözer. Biz bundan önceki yönetici ile gayet tatlı şekilde anlaşıyorduk."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin