Yıllardır süren çatışmalar son bulacak mı? Silahlı örgüt ELN ile Kolombiya hükümeti arasında ateşkes imzalandı. Taraflardan kalıcı barış çağrısı geldi

Peş peşe açıklamalar yapılmış, cumhurbaşkanı Küba'ya gitmişti. Kolombiya hükümeti ile silahlı örgüt ELN arasında 6 aylık geçici ateşkes imzalandı. Kolombiya Cumhurbaşkanı ve ELN'den karşılıklı "kalıcı barış" çağrıları gelmişti.

Google Haberlere Abone ol
Yıllardır süren çatışmalar son bulacak mı? Silahlı örgüt ELN ile Kolombiya hükümeti arasında ateşkes imzalandı. Taraflardan kalıcı barış çağrısı geldi

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt ELN arasında 6 aylık geçici ateşkes imzalandı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, yaptığı açıklamada, müzakerelerin ardından 6 aylık ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.

Rodriguez, taraflar arasında sağlanan 180 günlük geçici ateşkesin 3 Ağustos'tan itibaren uygulanacağını bildirdi.

ELN heyeti baş müzakerecisi Pablo Beltran, müzakere sürecine katkıları için Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel'e teşekkür ederek, "Bu ateşkesin insani bir amacı var, Kolombiya'da toplumunun barışın inşasına katılımı için çatışmanın şiddetinin azaltılması gerekir." ifadesini kullandı.

ELN'nin üst düzey liderlerinden Antonio Garcia da Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya teşekkür ederek, "Bugün çok özel bir gün, Kolombiya halkına duyduğunuz güven için size son derece minnettarım" diye konuştu.

Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda da tarih bir kararın hayata geçtiğini vurgulayarak, "Bütün bu kararlar, kademeli ve yapıcı şekilde uygulanacaktır. Yaşam ve özgürlük meseleleri kararların merkezindedir. ELN, toplumun sürece katılımı hususunda hiç bu kadar yakın davranmamıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Başkent Havana'da 2 Mayıs'ta başlayan üçüncü tur barış müzakerelerinin final aşamasına Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da katıldı.

Cumhurbaşkanı Petro ise ELN'nin kendilerine ulusal bir ateşkes yapılması önerisinde bulunduğunu belirterek, "Mayıs 2025'te ELN ile devlet arasında on yıllardır süren savaş tamamen sona erecek." ifadesini kullandı.

ÜÇ YIL SONRA MÜZAKERE MASASINA DÖNÜŞ

 Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022'de yeniden başlatmıştı.

Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmeye, Kolombiya hükümeti adına Otty Patino, ELN heyetine ise Pablo Beltran liderlik ediyordu.

İlk tur görüşmelerinde 13 Aralık 2022'de ateşkese varılamamış ancak bazı bölgelerde insani yardım ve hapisteki ELN militanlarının şartlarını iyileştirme kararı alınmıştı.

Meksika'da 14 Şubat'ta başlayan ikinci tur barış görüşmeleri ise "ELN'nin siyasi statüsünün" tanınmasıyla tamamlanmıştı.

Kolombiya'da cumhurbaşkanı seçimini kazanan ve 7 Ağustos 2022'de görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.

Müzakereler, örgütün 2019'da bir polis okuluna düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı.

KARŞILIKLI KALICI BARIŞ ÇAĞRILARI

Cumhurbaşkanı Petro basın mensuplarına dün yaptığı açıklamada, Kolombiya'da savaş tarihinin değişeceğini vurgulayarak, "Küba'ya gidiyorum, barışa doğru yol alıyoruz, bundan geri adım atmak yok. Barış anlamına gelen önemli bir anlaşmaya imza atmaya gidiyorum." ifadesini kullanmıştı.

Savunma Bakanı Ivan Velasquez de ateşkes hususunda umutlu olduklarını belirterek, "Beklentimiz imzalanması yönündedir. Bazı gözlemler yapıldı ve bunun olmasını ümit ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda ise önemli kararların açıklanacağını kaydederek, "Ulusal nitelikte bir ateşkes olacak ve aynı anda bölgesel senaryolar üzerinde çalışılacak. Tarafların kaygılarının azaltılması için bazı garantiler olacak" açıklaması yapmıştı.

Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino, ELN tarafıyla yaptığı görüşmede, ateşkesin imzalanmasının ardından doğrulama ve izleme mekanizmasının devreye gireceğini söyledi.

ELN'DEN TAM BARIŞ ÇAĞRISI

ELN ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, atılacak adımlar ilgili odak noktalarının toplum olduğunı ifade etmiş, "Barış topraklardan inşa edilir. Tam barışın sağlanması için her sektörün ve bölgenin yöntem ve tavırlarıyla diyaloğa katkı sunması sürecini birlikte başlatalım." demişti.

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin