Yılkı atlarını et firmasına Tarım Bakanlığı vermiş: Aralarında gebe hayvanlar da vardı

Artvin'de tır içerisinde Kızgızistan'a kesim için gönderilen yılkı atlarını et firmasına verenin Tarım Bakanlığı olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Yılkı atlarını et firmasına Tarım Bakanlığı vermiş: Aralarında gebe hayvanlar da vardı

Artvin’in Hopa ilçesi hududunda 6 Ağustos ve 28 Ağustos tarihlerinde tır içerisinde ele geçirilen atların Kırgızistan’a kesim için gönderildiği ortaya çıkmıştı. Bu olayların detaylarını 31 Ağustos’ta köşesinde ele alan Zülal Kalkandelen, yılkı atlarını et firmasına verenin Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu ortaya çıkardı.

Kalkandelen’in toplumsal medyada paylaştığı, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bulut’un imzasını taşıyan 5.4.2021 tarihli evrakta, Ankara’da faaliyet gösteren Akni Et’in başvurusu üzerine, Konya (Karapınar), Isparta, Manisa, Afyon ve Uşak vilayetlerinde bulunan 100 yılkı atını sahiplenmeleri konusunda kelam konusu firmaya müsaade verildiği görülüyor.

6 Ağustos’ta yakalanan TIR’daki atları Kırgızistan’a sata Akni Et firmasıydı ve o atlar ortasında yılkı atlarının bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Yılkı atlarını et firmasına Tarım Bakanlığı vermiş: Aralarında gebe hayvanlar da vardı

FİRMANIN SIHHAT SERTİFİKASI TARIM BAKANLIĞI’NIN ONAYINI TAŞIYOR

Ayrıyeten birebir firmanın beyan ettiği veteriner sıhhat sertifikası da Tarım Bakanlığı Besin Denetim Müdürlüğü’nün onayını taşıyor. TIR’larda vahim bir halde ele geçirilen, kimilerinin kan kustuğu, bir kısmının öldüğü atlar ortasında hamile olanların da bulunduğu, TIR’ın ele geçirildiği gün doğum yapan atların olmasıyla ortaya çıkmıştı.

Kalkandelen, hamile atların bölüme gönderilmesi yasak olduğundan, bu durumda o atlar için veteriner sıhhat sertifikası verilmesinin yasaya alışılmamış olduğunu yazdı.

BİR İNŞAAT ŞİRKETİNİN CANLI HAYVAN TİCARETİ YAPMASI SORU İŞARETİ YARATTI

Zülal Kalkandelen, 23 Ağustos’ta tekrar Hopa’da ele geçirilen TIR’daki atları Kırgızistan’a kesim için gönderen firmanın ise Ankara’da faaliyet gösteren Bayraklar Küme İnşaat isimli bir şirket olduğunu açıkladı. Bir inşaat şirketinin canlı hayvan ticareti yapması da akıllarda soru işareti yarattı.

Yazısında atların da ortalarında olduğu tek tırnaklı hayvanların AKP periyodunda “kasaplık hayvan” olarak nitelenip mevzuata bu formda sokulduğunu yazan Kalkandelen, tabiatta özgür yaşayan yılkı atlarının toplanması için et firmalarına müsaade verilmesi ve hayvanlara yaşatılan zulüm konusunda sorumluluğu olanlar hakkında cürüm duyurusunda bulunarak kamu davası açılması için olayı yargıya taşıdı.

Zülal Kalkandelen’in bahisle ilgili yazısı: https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/zulal-kalkandelen/artvinde-at-kacakciligi-1864869

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin