Yılın manşeti Akşam'dan: Çocuk Kişi Niyetine

Aylık pazarlama iletişimi dergisi MediaCat, özel Ocak sayısında oluşturduğu jüriyle 2012 yılının en iyi gazete manşetleri ve dergi kapaklarını seçti. En iyi gazete manşeti Akşam'dan...

Google Haberlere Abone ol
Yılın manşeti Akşam'dan: Çocuk Kişi Niyetine

Sektörün önde gelen isimlerinden oluşan özel jüri Akşam gazetesinin 23 Ağustos 2012 tarihli manşetini yılın en iyi manşeti seçti.



Ağustos’ta Gaziantep’te meydana gelen patlama tüm Türkiye’yi sarstı. 22 Ağustos’ta Başbakan Erdoğan başta olmak üzere iktidar ve muhalefet tam kadro cenaze törenindeydi. Cenaze namazında yaşananlar ertesi gün tüm gazetelerin manşetindeydi. Akşam gazetesi o gün Vedat Kemer imzalı çizime “Çocuk kişi niyetine, dikkat terör!”  manşetini atarak birinci sayfasında başka hiçbir şeye yer vermedi. MediaCat’in 2012 jürisi bu manşeti yılın en iyi manşeti seçti.



JÜRİDE KİMLER VARDI?



MediaCat’in oluşturduğu özel jüride; Reklamcılar Derneği Başkanı Aytül Özkan, Group M CEO’su Demet İkiler, Habertürk televizyonu ana haber sunucusu Ece Üner, Nielsen Media Genel Müdürü Erdem Tolon, Uykusuz çizeri Karikatürist Ersin Karabulut, Radikal gazetesi Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Pro İletişim Ajans Başkanı Feride Edige, Gülben Ergen, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Kaan Varnalı, Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Lebin Ebru Çokişler, Prof. Dr. Mehmet Altan, Sabah gazetesi baş yazarı Mehmet Barlas, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut, GQ Yayın Yönetmeni Mirgün Cabas ve Penguen çizeri Karikatürist Serkan Yılmaz yer aldı. Değerlendirme sürecini MediaCat Yayın Yönetmeni Pelin Özkan yönetti.



Jüri 1 Aralık 2011-30 Kasım 2012 arasında yayınlanan gazete ve dergi sayıları arasından en iyi manşet ve kapakları belirlemek için iki aşamalı bir süreç izledi. İlk aşamada MediaCat yazı işleri 6 bin 250 manşet arasından bir kısa liste oluşturdu.



İkinci aşamada ise jüri üyeleri MediaCat tarafından bir araya getirilerek 2012’nin en iyilerini seçtiler.



MediaCat için en iyi manşet veya kapaklar seçilirken, bunların haber değerine (haberi ilk kez vermek, habere diğer gazete veya dergilerin bakmadığı bir açıdan bakmak vs.) veya dosya gücüne göre karar verilmedi. Bu özel sayıda okurlara, değerlendirmenin haber değeri veya dosya gücüne göre yapılmadığı özellikle belirtildi.



Peki değerlendirme neye göre yapıldı? MediaCat’in amacı gazete manşetlerinin veya dergi kapaklarının ilk bakışta yarattıkları etki üzerinden değerlendirilmesini sağlamaktı. Bunun için aşağıdaki kriterler dikkate alındı.



Kriterler



·         Gazetede manşetin ya da dergide kapağın sözlü ifade gücü ve çarpıcılığı



·         Merak uyandırması



·         Espri veya incelik barındırması



·         Genel görsel ve grafik estetik



·         Gündem yaratma potansiyeli/Gündemi yansıtma gücü



·         Hakaret, küfür ve aşağılama içermemesi






Etiketler terör mediacat
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin