Yerel seçim nedir, ne demek. Yerel seçim ne zaman olacak. Yerel seçim kaç yılda bir yapılır?

Yerel seçim tarihleri, 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından merak ediliyor. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin sona ermesinin ardından sırada yerel seçimler var. Yerel demokrasinin gelişmesinde yerel seçimin önemi büyüktür. Peki yerel seçim nedir, ne demek? Yerel seçim ne zaman yapılacak? İşte ayrıntılar.

Google Haberlere Abone ol
Yerel seçim nedir, ne demek. Yerel seçim ne zaman olacak. Yerel seçim kaç yılda bir yapılır?

En son 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimler gündemde yerini aldı. 2023 Cumhurbaşkanı seçiminin sona ermesinin ardından sırada yerel seçimler var.

Yerel seçimler 5 yılda bir yapılır. 

Yerel seçimlerde belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenir.

YEREL SEÇİM NE ZAMAN?

Yerel seçimler 2024 yılında yapılacak.

Yerel seçimlerde bir bölgedeki il ve ilçe yönetimi belirlenir. Türkiye’de Anayasa'nın 67. maddesi yerel yönetimlerinin karar organlarının seçimle işbaşına geldiklerini belirtir. 127. maddenin ilk fıkrası ise seçimlerin ve halk oylamalarının serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı gözetim ve denetimi altında yapılması gereğini öngörür. 

 YEREL SEÇİMLERDE KİMLER SEÇİLECEK?

Seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek. Yerel seçimlerde oy atılacak kişiler ise şunlar;

- Büyükşehir Belediye Başkanı

- İl Belediye Başkanı

- İlçe Belediye Başkanı

- Belde Belediye Başkanı

- Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri

- Mahalle muhtarları

- İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri seçilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin