Yeniden Yurt gazetesinin başına geçen Merdan Yanardağ, Medyatava'ya konuştu: Yeni isimlerle görüştük

Merdan Yanardağ, gazetede yapacağı değişiklikleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Yeniden Yurt gazetesinin başına geçen Merdan Yanardağ, Medyatava'ya konuştu: Yeni isimlerle görüştük

24 Nisan'da Yurt gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak'ın görevine son verilmesiyle, gazetenin yeni yayın yönetmenliği için Merdan Yanardağ'a teklif götürülmüştü.



Aynı zamanda Yurt gazetesinin kurucu yayın yönetmeni olan Yanardağ, bu teklifi kabul etti ve bugün resmi olarak görevine başladı.



Yanardağ, yayın yönetmenliği teklifi aşamasında, çalışanların gecikmiş maaşlarının ödenmesi koşulu ile bu görevi üstleneceğini belirtmişti. Ayrıca Merdan Yanardağ'ın Yurt gazetesinin hisselerini satın aldığı yönünde iddialar da gündeme geldi.



Peki, çalışanların ücretleri ödendi mi? Yanardağ gazeteyi satın mı aldı? Yurt nasıl bir gazete olacak? Kadroya yeni isimler dahil olacak mı?



Medyatava, yeniden Yurt'un başına getirilen Merdan Yanardağ'a sordu.



İşte, Yanardağ'ın açıklamaları:



Gazete çalışanlarının gecikmiş maaşları ödendiği takdirde bu görevi kabul edeceğinizi belirtmiştiniz. Çalışanların ücretleri ödendi mi?



Bu konularda kesin bir mutabakat sağladığımız için gazeteye döndüm. Bu ay içerisinde belli çalışanlarımızın alacakları ödenecek. Önümüzdeki aydan itibaren de düzenli bir ödemeye geçilecek. Çünkü insanların gelip gitmekten mutsuz olduğu bir yerde gazete çıkartılamaz. Ben kişisel olarak da çalışma arkadaşlarımızla karşı karşıya gelecek hiçbir pozisyonda olmam. 



Yurt gazetesinde ne gibi değişiklikler olacak? Nasıl bir gazete yapacaksınız?



Gazeteyi başlangıç ilkeleri ve kuruluş hedefleri doğrultusunda yeniden yapılandıracağız. Çünkü bu gazete, 80.000 tirajı aşarak Türkiye'de muhalif gazetecilik bakımından etkili bir konum elde etmişti. 



Bunu tartışmak şu aşamada anlamsız ancak, gazete benim olmadığım dönemde hem çeşitli sebeplerle çizgisinden önemli ölçüde uzaklaştırılmış, hem de kimyası çok ciddi bir şekilde değiştirilmişti. Çok ciddi bir okur kaybına uğradı ve toplumda Yurt'a karşı bir güvensizlik oluştu. Yeniden okurun güvenini kazanmak ve kendi okurlarıyla buluşturmak çok zor bir iş. Ancak, ben bunu arkadaşlarımızla birlikte başarabileceğimizi düşünüyorum.



Ben bu gazetenin kurucu genel yayın müdürüyüm. 7 seneye yakın gazetenin baş yazarlığını ve köşe yazarlığını yaptım. Bir anlamda bu gazete bizim yarattığımız, çocuğumuz gibi gördüğüm bir yayın organı. O bakımdan yeniden yayın yönetmenliği için davet edildiğimde buna kayıtsız kalamadım. Oturduk, konuştuk. Çalışanların ve gazetenin kamuoyuyla ilgili bir algı sorunu var farkındayım ama bütün bu engelleri aşabileceğimizi düşünüyorum. 



Bu gazete yeniden halkçı, toplumcu, yurtsever, aydınlanmadan ve laiklikten yana bir çizgiye oturacak. Objektif haber verecek. Bu çok önemli. Bilgiyi, haberi eğmeden bükmeden, karartmadan topluma ulaştırmak, iyi ve etkili bir habercilik yapmak ve medya alanındaki iktidar kuşatmasını kırmak için elinden geleni yapacak. Yazarlar yorumlarında sonuna kadar özgür olacaklar. Yani haberde objektif, yorumda özgür bir gazetecilik çizgisini tutturmaya çalışacağız. Genel olarak medya ortamındaki kuşatmayı ve üzerindeki baskıların kırılmasında, sansür engelinin aşılmasında mücadelemizi sürdürerek, yeniden özgür habercilik ve gazetecilik yapılmasında üzerimize düşen rolü üstleneceğiz.



Yurt'un hisselerini satın aldığınız iddia ediliyor. Gazeteyi satın mı aldınız?



Bu doğru değil. Ortak da değilim, hisselerini de satın almadım. Öyle bir param da yok zaten. Gazetenin bütünlüğünü ilgilendiren, kesin hükümlere dayalı bir sözleşme yaptık. Yani gazetenin yalnızca yayın yönetimini değil, bütün yönetimini üstlenen bir anlaşma yaptık.



Gazetenin kadrosunda bir değişiklik olacak mı? Yeni isimler eklenecek mi?



Görüştüğümüz arkadaşlarımız var ancak henüz netlik kazanmış değil. Tabiki kadromuza takviye yapacağız. Varolan arkadaşlarımız büyük bir fedakarlıkla çalıştılar. Onlarla çalışmaya da devam edeceğiz. Bu daha çok bizimle aynı gazetecilik anlayışını paylaşan arkadaşlarımızla birlikte olmak şeklinde gerçekleşecek. Şu anda çalışan arkadaşlarımızı tenzih ederek söylüyorum; Türkiye'de çok sayıda yetenekli, kendini kanıtlamış ve başarılı arkadaşımızın çalışma ortamı kalmadı. Biz yeniden gazeteci arkadaşlarımıza gerçek anlamda gazetecilik yapacakları bir ortam sağlamaya çalışacağız.



Kimlerle görüştünüz?



Şimdilik isim vermek istemiyorum. Yeni yazarlarımız olacak.



 



 



Canan Kaya / Medyatava



canankaya@medyatava.com



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin