Yeni varyanttan kurtulmak artık mucize diyen ünlü doktor koronavirüs vaka sayılarının neden patladığını açıkladı

Daha önce "Yeni varyanttan kurtulmak artık mucize" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü köşe yazısında dikkat çeken bilgiler verdi. Koronavirüs vaka sayılarının neden patladığına dair önemli açıklamalar yapan Prof. Müftüoğlu, "Ne yapmalı?" sorusunu da yanıtladı: Maske ve aşı yeniden gündeme gelmeli.

Google Haberlere Abone ol
Yeni varyanttan kurtulmak artık mucize diyen ünlü doktor koronavirüs vaka sayılarının neden patladığını açıkladı

Koronavirüs vaka sayıları Türkiye'de de hızla artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hatırlatma dozu uyarısından sonra dün haftalık koronavirüs vakaları açıklandı; sayılar 100 binin üzerinde. Daha önce "Yeni varyanttan kurtulmak artık mucize" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü köşe yazısında dikkat çeken bilgiler verdi. Koronavirüs vaka sayılarının neden patladığına dair önemli açıklamalar yapan Prof. Müftüoğlu, "Ne yapmalı?" sorusunu da yanıtladı: Maske ve aşı yeniden gündeme gelmeli.

İşte Prof. Müftüoğlu'nun dikkat çeken koronavirüs makalesi: 

SAYILAR NEDEN YENİDEN PATLADI

"Geçtiğimiz yazıda da belirtmeye çalıştım, halen ortalıkta cirit atan(!) BA.5 varyantı öncekilerden oldukça farklı özelliklere sahip. Her şeyden önce spike proteinindeki olağanüstü değişimler nedeniyle şu nedenle beklenenden daha hızlı yayılıyor...

1- VİRÜS ÇOK HIZLI BULAŞIYOR: BA.5 öncekilere oranla çok daha yüksek, güçlü ve hızlı bulaşma yeteneğine sahip bir virüs. Enfeksiyon hocalarının deyimiyle onu taşıyan birinin yanından geçmeniz bile virüsü kapmanız için yeterli olabiliyor.

2- ANTİKORLARDAN KOLAY KAÇIYOR: BA.5 aşılanarak ya da hastalığı geçirerek kazandığımız antikorlardan sıyrılmakta da son derece başarılı bir virüs. Diyelim ki 2 ay önce BA.5’ten önceki varyantlardan birini kaptınız ve hastalığa yakalandınız. İyileştim diye sakın ipin ucunu bırakmayın. Aşılandım diye de rahatlığın dozunu fazla kaçırmayın. Çünkü BA.5’i şu veya bu nedenle kapacak olursanız yeniden hasta olma olasılığınız hâlâ ve oldukça fazla.

3- SEYAHATLER SIKLAŞTI: Tamam yaz geldi, kapalı alanlar bir hayli ıssızlaştı. Ama muazzam bir seyahat yoğunluğu yaşıyoruz. Uçaklar, trenler ve otobüslerde yer bulmak neredeyse mümkün değil. Şehiriçi toplu taşıma araçları da tıka basa dolu. Ve bunların hiçbirinde maalesef maske takan birini mikroskopla arasanız bile zor buluyorsunuz.

NOT: Arife günü İstanbul-Bodrum uçuşu yaptım, Türk Hava Yolları’nın İstanbul’daki bekleme salonunda tahminen -son günlerde olağan hale gelen rötarlar nedeniyle- 3-4 bin kişiyle bir arada son derece sıkışık bir mekânda birlikte 3 saat geçirdim. Ve üzülerek söyleyeyim sadece ben dahil 6 adet maskeli yolcu saydım.

4- EV ZİYARETLERİ ARTTI: Yaşadığımız bu uzun tatil dönemi ve geçirdiğimiz bayram nedeniyle yoğunlaşan aile, eş, dost ziyaretleri ve artan öpüşüp kucaklaşmaları da bu listeye eklememizde fayda var.

NE YAPMALI: MASKE VE AŞI YENİDEN GÜNDEME GELMELİ

Evvelsi gün Dünya Sağlık Örgütü önemli bir duyuru yaptı, “pandeminin halen neticelenmediğini” açıkladı. Bu nedenle...

1- Öncelikle korumamız ve korunmaları gereken “RİSKLİ KİŞİLER/GRUPLAR” var. Kronik hastalığı olan ve bu nedenle de bedensel ve bağışıksal gücü zaten yetersiz kalanların ciddi biçimde korunmaları ve eğer eksikse -etkinliği çok güçlü olmasa bile- mutlaka ama mutlaka HATIRLATMA DOZU AŞILARINI yaptırmalarında fayda var.

2- Geçenlerde de yazdım: Bu virüs de tıpkı grip virüsü gibi hayatımızın bir parçası olacak ve bizimle yaşamaya devam edecek. Ama görünen o ki -umarım ki yanılmayız- ağır hastalık yapma ve bulaşma gücünü yavaş da olsa kaybetmeye devam edecek. Yani bundan sonra bizi yeniden evlere tıkacak, yeniden yasaklara boğacak, yeniden yaşamdan koparacak yeni bir varyantı -inşallah yanılmam- şahsen ben beklemiyorum. Yapmamız gereken ikinci şey şu: Korkmayalım, telaşlanmayalım, hele hele paniğe asla kapılmayalım ve önlemler konusundaki dikkatsizliğimizi bir kenara bırakıp uzmanlar ne diyorsa onu yapalım, riskli alanlarda mutlaka maskelerimizi takalım."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin