Yeni asgari ücrette kritik görüşme. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı: Masada herhangi bir rakam yok

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını yaptı. Toplantının ardından TÜRK-İŞ heyeti adına Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak "Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır"

Yeni asgari ücrette kritik görüşme. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı: Masada herhangi bir rakam yok

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, asgari ücrete yapılacak ara zammı belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısını yaptı.

Toplantının ardından TÜRK-İŞ heyeti adına Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Solak, "Türk-İş olarak talebimiz asgari ücretin günün şartlarına göre belirlenmesi. Bu aşamada herhangi bir rakam yok. Bayramdan önce bir an önce bitmesini istiyoruz. Yarın olabilir, hemen olabilir. Bizim Türk-İş olarak talebimiz bunun Türkiye Yüzyılı’na yakışır şekilde düzenlenmesidir. Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır" dedi.

Ara zammın ne kadar olacağı yapılacak toplantılar sonunda netleşecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan katılmazken, Türk - İş'ten de daha önceki toplantılara katılan Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak katılmadı.

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçileri temsilen Türk - İş, işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranı belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısında tarafların güncel ekonomik verileri ele alması ve teknik bir çalışma yapması bekleniyor.

MASADA HANGİ RAKAMLAR VAR?

Yılbaşında yapılan zam sonrası 8 bin 506 liraya yükselen asgari ücret seçim öncesi hükümet yetkililerinin de ifade ettiği gibi 500 dolar seviyesine yükseltilmesi bekleniyor. Bugünkü kur üzerinden yapılan hesaplama ile yapılacak yaklaşık yüzde 37 oranında zam asgari ücreti 500 dolar seviyelerine çıkarıyor.

Ancak hükümetin asgari ücret teklifi henüz belli değil. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi kulislerde üç farklı zam oranı konuşuluyor. Kulislerde konuşulan rakamlara göre asgari ücret en az 11 bin liraya yükseltilecek. Peki masada hangi oranlar var?

Yüzde 20 zam için net asgari ücret 10 bin 208 TL, brüt asgari ücret 12 bin 10 TL, işveren maliyeti 14 bin 111 TL olacak.
Yüzde 25 zam için net ücret 10 bin 634 TL, brüt 12 bin 510 TL.
Yüzde 30 zam olasılığında net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt 13 bin 10 TL olacak.
Yüzde 40 zam ihtimalinde de net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL, işveren maliyeti 16 bin 463 TL olarak hesaplanacak.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin