'Yeni anayasada laiklik olmamalı' sözleriyle dünya basınında gündem olan Meclis Başkanı'ndan yeni açıklama!

Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın o sözleri Alman basınında gündem olmuştu.

Google Haberlere Abone ol
'Yeni anayasada laiklik olmamalı' sözleriyle dünya basınında gündem olan Meclis Başkanı'ndan yeni açıklama!

Yeni anayasada laiklik olmaması gerektiğini söyleyerek tepki çeken TBMM Başkanı İsmail Kahraman, gelen eleştiriler sonrası yeni bir açıklama yaptı.



Yeni anayasayla ilgili konuşan TBMM Başkanı Kahraman, laikliğin yeni anayasada olmaması gerektiğini savunarak, “Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım” demişti.



Sözlerin ardından Meclis önünde protesto gösterisi yapmak isteyen göstericilere polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırmış, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise Kahraman’ın sözlerini ‘din temelli ayrılıkçılığa davetiye çıkarmak’ olarak yorumlamıştı.



CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da önce “Ortadoğu’da kan gövdeyi götürüyor. Hala mı ders almadınız” sözleriyle TBMM Başkanı’na yüklenmiş, sonra da “Ya laik devlete inan, ya o koltuğu terk et”diyerek rest çekmişti.



‘Masum bir tavır olmaya açıktır’



Yeni anayasayla ilgili sözlerinin kişisel düşünceleri olduğunu belirten Kahraman’ın açıklamasında şöyle dedi: “Anayasanın dindar olması’ beyanımdaki kastım; hiçbir ayrım yapmaksızın din ve vicdan özgürlüğünün anayasamızın lafzi ve ruhu ile güvence altına alınmasını sağlamayı temenni etmektir. Laikliğin farklı inanç gruplarına sağladığı hürriyetlerin mevzuatta yer bulması, devlet ve milleti karşı karşıya getirmeyen bir laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır. Konuşmamın bu şekilde anlaşılması, aklın, mantığın ve sağduyunun gereğidir. Farklı değerlendirmelere konu yapılmasının ise masum bir tavır olmayacağı açıktır.”



Yaptığı konuşmanın bu perspektifte anlaşılmasının aklın, mantığın ve sağduyunun gereği olduğunu savunan Meclis Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: “Milli mücadelenin en mühim kazancı olan Cumhuriyetimizin ilanihaye yaşayacağı inancı içinde kamuoyuna duyurulur.” (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin