Yazar Şasa Kadıköy'de anıldı!

Senarist - yazar Ayşe Şasa, ölümünün birinci yılında Kadıköy'deki mezarı başında anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Yazar Şasa Kadıköy'de anıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Ayşe Şasa'nın mezarının bulunduğu Kadıköy Sahrayıcedid Mezarlığı'nda düzenlenen törende, Şasa'nın sadece sinema dünyasının değil, kültür ve irfan dünyasının öncülerinden olduğunu söyledi.



Yazar Cihan Aktaş ise Şasa'nın yeri doldurulamaz önemli bir dost olduğunu ifade ederek, "Ayşe Şasa'nın temsil ettiği çok şey var. Bu yüzden boşluğunu çok hissediyoruz. Onunla ilgili yazdığım bir yazıda 'Rica temsilini ihya eden kadın' başlığını kullanmıştım. Seçkin bir çevreye mensup olmakla birlikte, Anadolu'ya yönelen ve Anadolu'nun değerlerinin kıymetini bilen, keşif ve anlatma çabaları olan biriydi" diye konuştu.



Ayşe Şasa'yla 1993'te evini ziyaret ederek tanıştığını belirten Aktaş, şunları kaydetti:



"Evine gittikten ve onu daha çok okumaya başladıktan sonra, onunla çok önceden tanışmış olduğumu farkettim. Anadolu'ya dönük bakışı ve iyimserliği, filmlerinin derinlerine yerleşmiş. Yatılı okuldayken izlediğim "Son Kuşlar", "Cemo", "Köroğlu", "Ah Güzel İstanbul" ve "Kanbur" filmleriyle aslında üzerimde çok emeği olduğunu farkettim. İçinde bulunduğum boğucu atmosfer içerisinde o filmler, hayata ve dış dünyaya dönük çok doğru şeyler söylüyor, yol gösteriyor ve umut veriyordu."



"Şasa asr-ı saadete hicret etmiş bir müminedir"



Cemil Meriç'in kızı Ümit Meriç de Şasa'ya minnet ve dostluk duygularını ifade etmek için bir araya geldiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:



"Çocukluğu, manevi değerlerin olmadığı, paranın tek değer olduğu, bir manada kapitalizmin vahşi atmosferinde geçmiştir. Genç kızlık yıllarında sosyalizme sığınmış, daha sonra Kemal Tahir'le Osmanlı'yı fehetmiş ve asıl İbn-i Arabi Hazretleri'nin kıraatiyle, İslam'ın nurlu yoluna girerek karanlık mağarasını aydınlatmıştır. Ayşe Şasa, bir manada bu aydınlanmayla çağımızda Asr-ı Saadet'e hicret etmiş bir müminedir, bir hacıdır. İkinci bir Asr-ı Saadet'in hazırlayıcılarından biri olduğu için kendisini tebrik ediyorum."



Zatürre teşhisi sonucu 16 Haziran 2014'te yaşamını yitiren Şasa için düzenlenen törene, Şasa'nın yakınları, ailesi ve sevenleri katıldı. Törende Kuran'ı Kerim de okundu. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin