Yaz sezonunda dijital reklamlar daha avantajlı

Türkiye’de dijital reklam yatırımlarının giderek artmasıyla yükselişe geçen dijital mecralar, son yıllarda markaların yakın markajında

Google Haberlere Abone ol
Yaz sezonunda dijital reklamlar daha avantajlı

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda oldukça yükselişe geçen dijital reklamlar, markaların olduğu kadar nihai tüketicinin de ilgi gösterdiği mecralar olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bugün Türkiye’de reklam harcamalarının 4’te 1’i dijitale gidiyor. Geleneksel reklam mecralarının hala markalar tarafından önemini koruduğu günümüzde fiyat–performans denklemi açısından bakıldığında yükselişini sürdüren dijital reklamın gelecekte daha da üst sıralara çıkacağı öngörülüyor.



Dijital dünyanın yılsonunda yüzde 17 oranında büyümesi öngörülüyor



İnteraktif reklamcılık ve reklam yatırımları konusunda çalışmalar yapan IAB Türkiye’nin 2015 yılında dijital reklam yatırımları odağında yaptığı araştırma sonuçlarına göre; yatırımlar 2015’te, 2014'e oranla yüzde 18,8 artarak 1,7 milyar liraya ulaştı. En büyük artış da mobil, video ve oyun içi reklamlarda görüldü. Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırlanan, Türkiye 2015 Yılı Toplam Reklam Yatırımları araştırmasına göre ise; Türkiye’de geçen yıl yüzde 9 artan toplam reklam yatırımları, 5,9 milyar TL’den 6,5 milyar TL’ye çıktı.



Yatırım yapılan mecralar arasında televizyon yine ilk sırada yer alırken, dijital ikinci sırayı aldı. Reklam yatırımlarında TV’nin payı yüzde 50,5 olurken, dijital yüzde 23’lük paya ulaştı. Gazetelerin payı yüzde 17’den yüzde 15 seviyesine gerilerken, dergi, açık hava, sinema ve radyonun pazar payları 2014 yılındaki seviyelerini korudu. 2016'da ise küresel reklam sektöründe dijitalin toplamdaki payının yüzde 34'e çıkacağı, sektör yüzde 6 büyürken dijitalin yüzde 17'lik bir büyüme oranı yakalayacağını öngörülüyor. 2017'de ABD'de de dijitalin televizyonu geçerek birinci sıraya yerleşeceğini tahmin ediliyor.



Becer: “Markalar dijital dönüşüme ayak uydurmalı”



Sosyal medya ve dijital mecraların artık hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer, dijital reklamcılığın dünyada ve ülkemizdeki yükselen grafiğine dikkat çekiyor ve ekliyor, “Artık markalar oldukça bilinçli bir tüketici kitlesine sesleniyorlar. İnternet kullanımının yaygınlaşması daha çok araştıran, karşılaştırma yapan, soran–sorgulayan, tek ekranla yetinmeyen, TV’nin yanı sıra cep telefonları, bilgisayar ve tabletlerle gelişmeleri anlık olarak takip eden bir kitle yarattı. Bu nedenledir ki markaların da artık bu dijital dönüşüme ayak uydurması gerekiyor, bunu yapmayan markaların ise bir yanı hep eksik kalacaktır.”



“Markalar yaz sezonunda dijital’i avantaja çevirebilir”



Genel anlamda reklam satın alma oranlarının düşüşe geçtiği bir sezon olan yaz sezonunun dijital için bir avantaj olacağını belirten CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer, markaların bu dönemi fırsata döndürebileceklerini belirtti. Hedef kitlenin online mecralardan hiçbir zaman kopmadığının altını çizen Becer, “Özellikle yaz sezonunda daha uygun bütçelerin ortaya atıldığı dijital reklamlar, fiyat performans denklemine bakıldığında kış sezonu kadar başarılı. Bu nedenle markalar özellikle yaz sezonunda dijital reklamlara ağırlık vererek durgun geçen bu sezonu fırsata çevirmeliler” dedi.


Etiketler reklamcılık
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin