Yayınlanmadan sansürlendi, gazeteciler 'bu kadar da olmaz' dedi!

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Kayseri'deki sansür kararını kınadı.

Google Haberlere Abone ol
Yayınlanmadan sansürlendi, gazeteciler 'bu kadar da olmaz' dedi!

Kayseri'de yayımlanan Deniz Postası gazetesi, özel bir hastane ile ilgili açacağı dosyayı sayfalarından duyurdu. Ancak sadece duyurusu yapılan yayınlanmamış haber için Kayseri 6. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ihtiyati tedbir kararı alındı. Mahkeme hakimi, gazeteden yayımlanmamış haberin bir kopyasını 'ivedilikle' göndermesini istedi. Gazete, haberi göndermeyeceğini söyledi.



Yeni Türkiye’de yüzyıl öncesinin 'sansür' anlayışının yeniden 'hortladığını' belirten Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atila Sertel,  Türk basını ve basın özgürlüğü açısından bu 'utanç verici' karardan 'ivedilikle' vazgeçilmesini istedi. Sansür kararını kınadıklarını belirten TGF Genel Başkanı Atila Sertel, yaptığı açıklamada şunları söyledi:



"BÜYÜK BİR UTANÇ"



"Kayseri'de 'Bu da olmaz' dedirten türden bir sansür kararına daha tanık olduk. Üstelik mahkeme kararıyla ve üstelik haber henüz yayınlanmadan! Yayımlanmayan kitabı cezalandıran anlayış, yayımlanmayan habere de sansür getirdi. Bu karar ve mahkeme tarafından gazeteye gönderilen belge; uzun yıllardır dolaylı veya direkt olarak uygulanan sansürün belgesidir. Anayasamıza göre 'Basın hürdür ve sansür edilemez'. Ancak Türk basını olarak bu dönemde 'artık bu kadarı da olmaz' dediğimiz türden çok sayıda uygulamayla karşılaştık. Mahkeme tarafından alınan bu karar bizler için olduğu kadar uluslararası alanda Türkiye adına da büyük bir utançtır. Yayımlanmamış haberi sansürlemek isteyen anlayışı kınıyor, Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak son derece olumsuz örnek teşkil edecek bu karardan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin