Yayınevinden bir ilk

Çocuklara anadilde okuma kültürünü kazandırmak ve sadece Kürtçe lehçelerinde çocuk kitapları basmak için kurulan yayınevi, 8 kitabı çocukların beğenisine sundu.

Google Haberlere Abone ol
Yayınevinden bir ilk

Çocuklara anadilde okuma kültürünü kazandırmak ve sadece Kürtçe lehçelerinde çocuk kitapları basmak için kurulan Hîva Yayınevi (Hîvapirtuk), çocukların her yaş grubuna yönelik yaptığı çalışmalarla şimdiye dek bastığı 8 kitabı çocukların beğenisine sundu. 



“Çocuk dilin yeniden dirilişidir” şiarı ile erken yaşta dil öğrenmenin önemine inanan ve Kürtçe’nin çocuklar arasında öğrenilmesini sağlamak amacıyla kurulan Hîva Yayınevi (Hîvapirtuk) kuruluşu itibari ile alanında ilk olma özelliği taşıyor. Hîva Yayınevi (Hîvapirtuk) editörlerinden Ülkü Bingöl, dilin bir ulusun en önemli kültürel değer ve kültürel mirasın taşıyıcısı olduğunu belirterek, "Bu bütün halklar ve Kürtler için de böyledir. Biz de halkımızın yıllardır 'dilim onurumdur’ deyip mücadele ettiği bu önemli değerini geleceğe taşımak ve geliştirmek için Kürtçe kitaplarla yayın hayatına girdik” dedi. 



Hîva'nın sadece bir çocuk yayınevi olduğunu ve her yaş gurubundaki çocuklar için çalışma yaptıklarını söyleyen Bingöl, yayınevinin kurulma nedenini de şöyle aktardı: “Ehmedê Xanî'nin çocuklarla ilgili hassasiyetini biz de yayınevi olarak üstlenme amacı ve iddiasıyla yola çıktık. 1946 Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nde 'gir û galên mindalên kurda' adında bir çocuk dergisi yayınlanmıştı ve 3 sayı çıkmıştı. Biz yayınevi olarak bu umudu büyütmek ve artık Kürdistan’da bir çocuk yayınevinin olmasını istedik ve 2014 yazında yayına başladık.” 



8 kitap çocuklarla buluştu



Şuana kadar 8 kitap yayınladıklarını ve yayınlanan kitapların 7'sinin Kurmancî 1'nin de Kirmançkî/Zazakî olduğunu söyleyen Bingöl, Sorani lehçesiyle de çocuk kitabı yayınlama hedeflerinin olduğunu kaydetti. Hedeflerinden bir tanesinin de çocuklar arasında Kürtçe kitap okuma alışkanlığının gelişmesini sağlamak olduğunu söyleyen Bingöl, "Kürtçe üzerinde ve Türkiye’de yaşayan diğer halkların dilleri üzerinde maalesef bir baskı var ve maalesef bu anlayış hala tümden ortadan kalkmış değil. Anadilde eğitim temel bir insani hak olduğunu düşünüyoruz. Yayınevi olarak kendi dilimizde ve çocuklar için bir şeyler yapmak ve Kürtçe’yi onlara daha da sevdirmek bizi onure edecektir” dedi. 



Hîva Yayınevi’nden çıkan bazı çocuk kitaplarının isimleri şöyle: 



*Mîro û hevalên wî

*Rojbûna mîro

*Laşê mîro

*Mîro çûn û hatin

*Mîro paqijî (DİHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin