Yayın yasağına sınır ötesinden tepki: Her zorluğa sansürle karşılık verilmez

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), IŞİD baskınıyla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesini kınadı.

Google Haberlere Abone ol
Yayın yasağına sınır ötesinden tepki: Her zorluğa sansürle karşılık verilmez

Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu personelini kaçırmasıyla ilgili gelişmeyle ilgili yayın yasağını kınadı.



Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 16 Haziran’da IŞİD'in bilinmeyen bir yere götürdüğü Türkiye yurttaşlarının can güvenliğini gerekçe göstererek aldığı yayın yasağı için RSF, "Türkiye yetkilileri zorluklara yine sansürle karşılık verdi" değerlendirmesi yaptı.



'Bihr: Sorumluluklarla yüzleşmek yerine...'



RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Büro temsilcisi Johann Bihr, "Bu düpedüz sansür, Türkiye halkının kamu yararı olan bir konuda bilgilenme hakkını ihlal ediyor" dedi. Bihr, "Medya, Irak'taki 80 rehineden söz edemeyecek" başlıklı bildiride şu tespiti paylaştı: 



"Yetkililerin rehinelerin can güvenliğiyle ilgili kaygıları meşru karşılanabilse de, Ankara’nın Suriye’de izlediği politika tartışmanın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle, yetkililerin sorumluluklarıyla yüzleşmek yerine bir kez daha eleştirileri bastırmaya kalkışmaları kabul edilemez. Yargıyı hiçbir ölçüye sığmayan bu yasağı derhal kaldırmaya çağırıyoruz."



İhlal durumunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) de, görsel işitsel medya kuruluşlarına para cezası veya program durdurma gibi yaptırımlar uygulayabilecek.



11 Haziran’da Musul'daki Türkiye Başkonsolosluğu'na gelen IŞİD savaşçıları, içlerinden Konsolos ve eşinin de olduğu 49 Türkiyeli yurttaşı rehin aldı. Ertesi gün de, Türkiye'den 31 kamyon şoförü kaçırıldı.



Başbakan medyayı uyarmıştı



Muhalefet, uyarıları gözardı ederek zamanında Musul Başkonsolosluğu'nu boşaltmadıkları gerekçesiyle başta Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) olmak üzere yetkilileri sert şekilde eleştiriyor. Yayın yasağından iki gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eleştirel medyayı hedef almış, kışkırtıcılıkla suçladığı basını yürütülen müzakerelerin sonucunu beklemeye davet etmiş, çok konuşmamalarını istemişti.  



Musul'daki rehineler, hükümetin Suriye politikası ve Ankara'nın Beşer Esad'a muhalif bazı gruplara sağladığı desteğe dair tartışmayı yeniden alevlendirdi. 



Bu hassas konu, son aylarda benzer birçok sansür kararları alınmasına neden oldu: Şubat 2014'te bir mahkeme, Suriye'ye silah götürdüğü iddia edilen ve MİT'in sorumluluğunda olduğu düşünülen silah taşıyan bir konvoyla ilgili yayın yasağı getirmişti. Mayıs 2013'teki yayın yasağı bu kez, Suriye sınırında yaşanan kanlı Reyhanlı saldırılarıyla ilgiliydi. 



Türkiye, RSF'nin 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında 180 ülke içerisinde 154. Sırada yer alıyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin