Yaşlılar ve çocuklar riskte. Ölümcül olabiliyor. Sıcak çarpması nedir, belirtileri neler. Sıcak çarpmasına ne iyi gelir?

Sıcak çarpması vakaları son zamanlarda hızla artıyor. Kavurucu sıcakların gelmesiyle sıcak çarpması hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'da önemli uyarıda bulundu. Güneş çarpması olarak da bilinen sıcak çarpması güneş altında uzun süre vakit geçiren kimselerde görülür ve vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına neden olur. Peki sıcak çarpması belirtileri neler? Güneş çarpması evde nasıl geçer? Sıcak çarpmasına ne iyi gelir? İşte yaz aylarında korunmak için bilinmesi gerekenler.

Yaşlılar ve çocuklar riskte. Ölümcül olabiliyor. Sıcak çarpması nedir, belirtileri neler. Sıcak çarpmasına ne iyi gelir?

Sıcak çarpması yaz ayında ısının bir anda hızla yükselmesiyle çoğu kişide görülmeye başlandı. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar yaz aylarında kendilerine oldukça dikkat etmesi gerekiyor.

Öğle vakitlerinde havanın en sıcak olduğu anda görülen sıcak çarpması yetişkinlere oranla çocuklar ve bebekler için büyük risk oluşturuyor.

Vatandaşları uyaran Bakan Koca, "Sıcak çarpması, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz." diye yazdı.

SICAK ÇARPMASI NEDİR, NASIL OLUR?

Sıcak çarpması aşırı sıcak sonucunda vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulasına bağlı meydana gelir. Ciddi bir rahatsızlık olan sıcak çarpması müdahale edilmezse ölümcül olabilir veya kalıcı zarar verebilir. Özellikle yaşlı ve çocuklar risk grubundadır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler sıcak ve nemli deniz sahilleridir. Güneşlenirken şemsiye kullanmaya özen gösterin.

SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELER?

Sıcak çarpması yaşayan bir kişinin ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.

Davranış, algılama ve anlama bozuklukları yaşar.

Kalp atışları düzensizleşir.

Şiddetli baş ağrısı, kusma ve bulantı yapabilir.

GÜNEŞ ÇARPMASINDAN NASIL KORUNULUR?

Sıcak çarpmasından korunabilmek için mümkün oldukça 11.00 - 15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalıdır. Aşırı sıcak yerlerde bulunmamalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.

İnce, açık ve bol elbiseler tercih edilmeli, şemsiye veya şapka kullanılmalı. 

Sık sık duş alınmalı ve ağır yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, bol sıvı tüketilmelidir.

SICAK ÇARPMASI NASIL GEÇER?

Sıcak çarpması yaşayan bir kişide şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler varsa doktora başvurmalıdır. 

Bilinci açıksa ılık su banyosu yapabilir veya koltuk altı, boyun ve kalçalarına soğuk kompres uygulanabilir. Bol su ve tuzlu ayran tüketebilir. Ateş düşürücülerin kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin