Yargı "Gezi ölümleri"nde ne yaptı?

Gezi direnişi süresince, yaşları 18-26 arasındaki altı kişi öldü.

Google Haberlere Abone ol
Yargı "Gezi ölümleri"nde ne yaptı?

20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş 2 Haziran’da,



22 yaşındaki Abdullah Cömert 3 Haziran’da,



26 yaşındaki Ethem Sarısülük 14 Haziran’da,



18 yaşındaki Medeni Yıldırım 28 Haziran’da,



19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz 10 Temmuz’da,



23 yaşındaki Ahmet Atakan 10 Eylül’de hayatını kaybetti.



Beşi çeşitli illerdeki Gezi direnişine katılmış, demokratik hakları için sokağa çıkmışlardı, Lice’deki Yıldırım da yine gösteri hakkını kullanırken vurularak öldürüldü.



Cinayetlerle ilgili sadece iki dava açıldı, açılan davalardan sadece Korkmaz ile ilgili olanında biri polis beş kişi tutuklu. Sarısülük'ü vuran polis Ahmet Şahbaz tutuksuz yargılanıyor. Ölümlerle ilgili açılan toplam yedi farklı soruşturma ise devam ediyor.



Hatay’dan Cömert ile Atakan’ın ölüm sebebi bile belirlenemedi, Ayvalıtaş’ın ölümü ise kayıtlara “trafik kazası” diye geçti. Lice’de öldürülen Yıldırım ile ilgili hiçbir bilgi yok çünkü soruşturma dosyasına gizlilik kararı var. Korkmaz’ı tedavi etmeyen doktor hakkında da dava açılmadı.



Ayvalıtaş: "Trafik kazası"



Gezi Parkı eylemlerine destek için 2 Haziran gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yürüyen grubun üzerine doğru hızla giden aracın çarptığı 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti.



Aracın sürücüsü ifadesinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayın üzerinden dört ay geçti, soruşturma hâlâ tamamlanamadı, dava açılmadı.



Aynı olayda, Ayvalıtaş’ın yeğeni S.K. de yaralandı. Lise öğrencisi S.K 20 gün yoğun bakımda kaldı, tedavisi halen sürüyor.



Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, soruşturmada hiçbir gelişme olmamasına tepkili, "olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını" söylüyor.



Cömert: Ölüm sebebi "belirsiz"



22 yaşındaki Abdullah Cömert, 3 Haziran’da Hatay Armutlu’daki eylemde hayatını kaybetti.



Soruşturma kapsamında ifade veren görgü tanıkları, polislerin kendilerine Akrep aracından gaz bombası attıklarını, Cömert'e gaz bombası isabet ettiğini söyledi. Otopside ölüm sebebi belirlenemeyince, dosya İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesi’ne gönderildi.



Haberin devamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin