'Yapı' Dergisi 40. yılını kutluyor

Derginin 40. yılına özel sayısı dijital ortamda ücretsiz olarak yayınlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
'Yapı' Dergisi 40. yılını kutluyor

1973 yılından bu yana aralıksız yayımlanan Yapı Dergisi, 40. yılını Temmuz özel sayısıyla kutluyor.



Mimarlık, tasarım, kültür, sanat alanlarındaki içeriğiyle okurları için arşiv niteliği de taşıyan dergi, 40. yılı nedeniyle hazırladığı bu özel sayıda, bugüne dek yayımladığı projeler ve ele aldığı konular üzerinden kapsamlı bir projeksiyon sunuyor. 



Derginin 40. yıl özel sayısı www.yapi.com.tr adresinde ücretsiz olarak yayımlanıyor ve dijital ortamda 300 bini aşkın sektör profesyoneline ulaşuyor.



İşte 40. yıla özel Temmuz sayısından öne çıkan başlıklar



“40 yıldır tartışılan konular, yerlerinde yeller esen binalar”



Fiziki çevremizi tasarlarken amaçlananlarla, hedeflenenlerle o günün koşulları arasındaki ilişkilere odaklanan yazıda, YAPI Dergisi’nde ele alınan kimi yapıların yerinde bugün yeller estiğine tanık olmak, 1980’lerden bu yana İstanbul’da yüksek yapılaşma konusunun hep tartışıla geldiğini görmek mümkün. Günümüzde yapımı tartışmalarla beraber süren üçüncü köprünün ise 1980’lerin sonlarında (ikinci köprü henüz açılırken) gündemde olduğu bilgisine dergi sayfalarında yer veriliyor. Türkiye’nin yapı sektöründeki gelişmelerine paralel bir biçimde mimarlığı, tasarımı ve şehircilik deneyimlerini tartışan arşiv nitelikli içerik, bir yandan mimari üretimin artışına da yayımlanan projelerin çeşitliliği ve sayısı aracılığıyla tanıklık ediyor.



Gündem: “Gezi Parkı”



Son aylarda AKM, Taksim yayalaştırma projesi ve son olarak Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yeniden yapımı konularıyla mimarlık ve şehircilik gündemini meşgul eden “kamusal alan” konusu, Gezi Parkı’nda 50 yaşın üzerindeki ağaçların kesilmeye kalkışılmasıyla bir çevre hareketine dönüşerek ilk kez Türkiye’de on binlerin birleştiği ses ve dayanışma yarattı. YAPI Dergisi gündeme kayıtsız kalmayarak konuyu mimarlık, mimarlık tarihi, şehircilik, kamusal alan çerçevesinde ele alan bir dosya hazırladı.



Yenileme, yeniden işlevlendirme



Derginin bu sayısında Cafer Bozkurt Mimarlık’ın günümüze kazandırdığı İstanbul Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Hamamı’nın restorasyon süreci ayrıntılı olarak ele alınıyor. Ersen Gürsel’in restorasyonunu üstlenerek yeniden işlevlendirdiği Cunda’daki (eski/ bilinen adıyla) Ayışığı Manastırı da ayrıntılı incelenen projeler arasında yer alıyor. Ayışığı Manastırı’nın, evsahipliği yapacağı etkinliklerle Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer tarafından başta Cunda olmak üzere bölgenin ve Türkiye’nin uluslararası tanıtımının bir parçası haline getirilmesi amaçlanıyor.



Yurtdışından



Coop Himmel(b)lau’nun yapımını yeni bitirdiği Çin’in Busan şehrinde yer alan Sinema Merkezi de sıcağı sıcağına dergi sayfalarına giriyor. Grimshaw Architects’in tasarladığı Nunawading Tren İstasyonu da Avustralya’dan bir ulaşım yapısı olarak yer alırken Bernard Tschumi’nin İtalya’da projelendirdiği kültür merkezi “Anima” da bu sayının konuları arasında.



Derginin içeriğinde öne çıkan konulardan bir diğeri de, Pentagon Tasarım ile yapılan keyifli söyleşi. Finlandiyalı Pentagon’un, Nest banyo serisiyle “bütün aile için banyo tasarımı”nı tasarım problemi olarak nasıl ele aldığı aktarılıyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin