Yapay Zeka yeni asgari ücreti duyurdu. Şaka değil gerçek. Milyonların merak ettiği soruya çok net rakam verdi. İşte yeni asgari ücret

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı önümüzdeki günlerde açıklanacak olan yeni asgari ücret rakamına çevrilmişken yapay zekaya asgari ücretin ne kadar olacağı soruldu. Microsoft Edge, o soruya çok net bir rakam verdi ve asgari ücretin ne olacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Yapay Zeka yeni asgari ücreti duyurdu. Şaka değil gerçek. Milyonların merak ettiği soruya çok net rakam verdi. İşte yeni asgari ücret

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu hafta yeniden toplanacak.

TÜRK-İş heyeti başkanı Veli Solak, "Kurban Bayramı öncesi bir an önce bitmesini istiyoruz. Herhangi bir rakam konuşmadık. Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir rakam istiyoruz. Yeni toplantı yarın da olabilir. Başka zamanda. Kısa sürede sonuçlansın istiyoruz" dedi.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da toplantı öncesinde, yeni asgari ücreti Kurban Bayramı’ndan önce belirlemek istediklerini söylemişti.

Asgari ücretin belirlenmesinde farklı kriterler

Kurban Bayramı’na 2 haftadan kısa bir süre kala asgari ücrette tahminler sıklaştı. Uzmanlara göre asgari ücretin belirlenmesinde birkaç önemli kriter var. Bunlar; enflasyon artışı, kamu işçisi zammı, memur zammı ve dolar kuru.

Asgari ücret geriye dönüp bakıldığında, 2022 yılında net 4.253,40 TL olarak açıklanmıştı. Daha sonra yüzde 30 artış ile Temmuz 2022 için net 5.500,35 TL olarak belirlendi. Bu sırada 1 Haziran 2022’de, 5 aylık enflasyon farkı yüzde 28,14’tü.

Daha sonra 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak asgari ücret, Aralık 2022’de net 8.506 TL olarak belirlendi. Burada artış yüzde 54 olmuştu. Bu tarihte ise Temmuz 2022 – Aralık 2022 arası enflasyon farkı 15,4 olarak hesaplanmıştı.

Şimdi Türkiye’de 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak asgari ücret belirlenecek. Şu anda 5 aylık enflasyon farkı yüzde 14,52 oldu. Peki yeni asgari ücret ne kadar olacak?

Yapay Zeka yeni asgari ücreti duyurdu. Şaka değil gerçek. Milyonların merak ettiği soruya çok net rakam verdi. İşte yeni asgari ücret

Yapay zekaya sordular: Asgari ücret ne kadar olacak?

CNN Türk Finans ise milyonların aklındaki soruyu Microsoft Edge’e sordu

Microsoft Edge’in yapay zeka sohbet botu, “Sence asgari ücret Temmuz 2023’te ne kadar olacak? sorusuna şu yanıtı verdi:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı için asgari ücreti belirlemek üzere 19 Haziran Pazartesi günü toplanacak. Asgari ücretin 500 dolar civarına yükseltilmesi bekleniyor. Bu da yaklaşık 11 bin 825 TL'ye denk geliyor. Ancak bu hedefin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, enflasyon ve döviz kuru gibi faktörlere bağlı. Asgari ücretin Avrupa ülkelerine kıyasla düşük olduğu da bir gerçek. Türkiye, Arnavutluk'un ardından en düşük asgari ücret veren ikinci Avrupa ülkesi konumunda.”

Asgra iücreti dolar belirleyecek

Yapay zekaya göre asgari ücret, dolar karşılığı üzerinden belirlenecek. Bu pazartesi yapılacak toplantıda yeni asgari ücretin netleşmesi beklenmiyor. Ancak taraflar fikirlerini kamuoyu karşısında açıklıyor. Önceki dönemde Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yeni asgari ücretin 500 dolar civarında olacağını söylemişti. Bu konuda Bilgin’den sonra göreve gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan henüz bir rakam değerlendirmesi gelmedi. Buna karşın TİSK Başkanı Akkol geçen haftaki açıklamasında “Biz Türkiye Cumhuriyet'inde yaşıyoruz. Başka ülkelerin para birimiyle asgari ücret veya başka ücret belirlenmiyor. Masada TL konuşacağız” demişti.

Ancak, asgari ücretin dolar karşılığı kritik önem taşıyor. Zira, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’deki asgari ücretin geride kaldığı görülmekte. Bu nedenle halkın refah düzeyi noktasında asgari ücretin dolar karşılığı öne çıkıyor.

Kaynak: CNN TÜRK

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin