Yapay zeka kısırlığa da el attı. Teknoloji, kısırlık sorunu yaşayan erkeklerden alınan sperm tespitini bin kat hızlandırabilir

Yapay zeka, kısırlık tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Yapay zeka yazılımı, ciddi kısırlık sorunu yaşayan erkeklerden alınan örneklerde sperm tespitini 1000 kat daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.

Google Haberlere Abone ol
Yapay zeka kısırlığa da el attı. Teknoloji, kısırlık sorunu yaşayan erkeklerden alınan sperm tespitini bin kat hızlandırabilir

Yapay zeka, erkeklerin yüzde 7’sini etkileyen kısırlığın tedavisinde önemli rol oynayabilir.
Dr. Steven Vasilescu, ekibiyle geliştirdiği yapay zeka yazılımının ciddi kısırlık sorunu yaşayan erkeklerden alınan örneklerde sperm tespitini 1000 kat hızlandırabilir.

BBC'deki habere göre Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde biyomedikal mühendis olan NeoGenix Biosciences şirketinin kurucusu Dr. Vasilescu, “İnsan gözü neye baktığını daha anlamadan yapay zeka kullanılma potansiyeli olan spermleri tespit edebiliyor” diyor.

SpermSearch (SpermArayışı) adını verdikleri yapay zeka, kısır erkeklerin yüzde 10’unu oluşturan ve menilerinde hiçbir sperm bulunmayan erkeklerin çocuk sahibi olmasını kolaylaştırma potansiyeli taşıyor.

Bu vakalarda genellikle testisin bir kısmı ameliyatla alınıyor, laboratuvara götürülüyor ve embriyologlar parçalara ayırdıkları bu dokuda mikroskopla sperm arıyor.
Sperm bulmaları durumunda bunlar alınarak yumurtalara enjekte ediliyor.

Dr. Vasilescu bu süreçte birden fazla kişinin 6-7 saat boyunca çalışması gerektiğini, yorgunluk nedeniyle yanlış teşhisler yapılabildiğini söylüyor:
“Bir embriyolog mikroskopa baktığında çok sayıda hücreden oluşan bir yapı görüyor. İçinde kan var, dokular var…

“Milyonlarca hücrenin arasında yalnızca 10 sperm olabilir. Bu samanlıkta iğne aramaya benziyor.”
SpermSearch ise örneklerin fotoğraflarını inceleyerek sağlıklı spermleri saniyeler içinde belirleyebiliyor.

Dr. Vasilescu, bunu yapabilmesi için yapay zekayı dokuların arasında bulunan spermlere ait binlerce fotoğrafla eğitmiş.
Yapay zekanın embriyologların işlerini elinden alması değil, onlara yardımcı olması hedefleniyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin