Yabancı ziyaretçi sayısında son 20 yılda 3,4 kat artış. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 9 aylık turizm gelirini açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının son 20 yılda 3,4 kat arttığını açıkladı. Türkiye'nin dünya sıralamasında 7'nci sıraya yükseldiğini kaydeden Yılmaz, ilk 9 ayda turizmden kazanılan parayı açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Yabancı ziyaretçi sayısında son 20 yılda 3,4 kat artış. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 9 aylık turizm gelirini açıkladı
DHA

Ankara Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi'nde, 'Travelexpo Ankara 6'ncı Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, turizm sektörüne ilişkin önemli bilgileri aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile katıldığı fuarda konuşan Yılmaz, yabancı ziyaretçi sayısının son 20 yılda 3,4 kat arttığını söyledi.

UNESCO Kalıcı Miras Listesi'ndeki kültür varlıklarını her yıl artıracaklarını belirten Yılmaz, Türkiye'nin ilk 9 aydaki turizm gelirlerinin ne kadar olduğunu açıkladı.

"TURİZM GELİRLERİMİZ İLK 9 AYDA 42 MİLYAR DOLAR"

Fuar açılışında konuşan Yılmaz, "Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin son raporuna göre, seyahat sektörü küresel büyüklüğünün 2033'e kadar 15,5 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Bu büyümenin iş gücü piyasasına da yansıyacağı ve turizmin 2033 yılına kadar dünya çapında 430 milyon kişiye daha istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor. Ülkemizin sahip olduğu potansiyelle bu pastadan daha fazla pay alabilmesi için gayret gösteriyoruz" dedi.

Turizmi birçok alanda çeşitlendirdiklerini söyleyen Yılmaz şu ifadeleri kullandı: 

Ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı son 20 yılda 3,4 kat artmıştır. 2022 yılında ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 71 artış göstererek 51,4 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde, ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı ise 45,2 milyondur. Turizm gelirlerinde de yükseliş söz konusudur. Turizm gelirlerimiz bu yıl ilk 9 ayda 42 milyar dolardır ve orta vadeli plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile uyumlu şekilde ilerlemektedir. Turizmde hizmet kalitesinin yükselmesi ve insan kaynağımızın daha nitelikli hale gelmesini önemsiyoruz. Bu doğrultuda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımız kapsamlı bir iş birliği başlatmıştır. Turizm meslek liselerinden seçilen öğrenciler, otel ve işletmelerde beceri eğitimleri alıyor, en az 3 yabancı dil konuşarak üstelik istihdam garantisiyle mezun olabiliyorlar. Turizmde iyiye gidiş katma değer artışı açısından da kendini göstermektedir. 2017 sonunda 65 dolar olan kişi başı gecelik gelir 2022 yılında 89 dolara, 2023 yılının ilk 9 aylık döneminde ise 100 dolara yükselmiştir. Bu, 2017 yılına kıyasla yüzde 55'lik bir artışa tekabül etmektedir. 2002 yılında sektörde faaliyet gösteren 4 bin 350 seyahat acentesi sayısı 2022 yılında 3,5 kat artarak 14 bin 500'e ulaşmıştır.

"TÜRKİYE DÜNYA SIRALAMASINDA 7'NCİ SIRAYA YÜKSELDİ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Türkiye'nin turizm sektöründe önemli derecede yol katettiğini belirterek, "2002'de ziyaretçi sayısı bakımından dünyada 17'nci sırada olan Türkiye, 2022'de 51,4 milyon gelen ziyaretçi ile 4'üncü sıraya yükselmiştir. Türkiye, 2002'deki 12,4 milyar dolar gelirden 2022 yılında 46,5 milyar dolar gelire ulaşmış ve dünya sıralamasında 7'nci sıraya yükselmiştir. Ankara, sağlık turizminde büyük hacme sahiptir. Sağlık tesis sayısı 406, aracı kuruluş sayısı ise 113'tür. Geçen yıl 337 bin yabancı hasta 2,3 milyon geceleme gerçekleştirmiştir. 2021'de 756 milyon dolar olan gelir, 2022'de 1,1 milyar dolara, bu yılın ilk 10 ayında ise 763 milyon dolara ulaşmıştır. Yine Ankara'da bulunan 77 müzeyi geçen yıl 7,9 milyon kişi ziyaret etmiştir. Ayrıca Ankaramızın en önemli kültürel değerlerinden olan Polatlı Yassıhöyük'teki Gordion Antik Kenti ile Anadolu'nun Orta Çağ dönemi ahşap direkli ve kirişli camileri arasında olan Ahi Şerafettin Camisi'nin UNESCO Kalıcı Miras Listesi'ne alınması bizi sevindiren bir diğer gelişme oldu. İnşallah UNESCO Kalıcı Miras Listesi'ndeki kültür varlıklarımızın sayısını her yıl daha da artıracağız. Yine, Ankara Atatürk Kültür Merkezi binasında, Türk tarihini başlangıcından itibaren her dönemiyle yansıtan yazılı ve sözlü tarihimizi, yaşantımızı her türlü belgesiyle, objesiyle ortaya koyan, bunları tek bir çatı altında toplayan Türk Tarihi Müzesi'nin kurulması da planlarımız arasındadır" diye konuştu.

Açılıştan sonra Yılmaz ile Ersoy stantları gezdi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin